Nastavljena sjednica Predstavničkog doma BiH

Politika

U Sarajevu je danas nastavljena sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na čijem dnevnom redu je Prijedlog zakona o izboru sudija Ustavnog suda BiH, koji predviđa da za sudije Ustavnog suda budu birani isključivo državljani BiH.

 

Predlagači zakona su klubovi SNSD-a i HDZ-a BiH.

 

U dnevni red je 15. maja, kada je počela sjednica, uvršten i Prijedlog poslanika Dženana Đonlagića (DF) koji se odnosi na imenovanje Željka Bakalara za člana CIK-a BiH, kao i potvrđivanje imenovanja članova privremene istražne komisije Predstavničkog doma za istraživanje stanja u pravosudnim institucijama BiH, čiji je predlagač poslanik SDP-a Nermin Nikšić.

 

Poslanici će se izjašnjavati i o rezoluciji o poštovanju žrtava ustaškog režima koju su predložili poslanici Damir Arnaut, Predrag Kojović, Aida Baručija i Mirjana Marinković Lepić.

 

Predviđeno je i razmatranje Prijedloga zakona o vanrednim mjerama štednje u institucijama BiH usljed epidemije virusa korona, po hitnom postupku, a čiji je predlagač poslanik Damir Arnaut.

 

Arnautov prijedlog, između ostalog, podrazumijeva ukidanje troškova prezentacija, regresa, jubilarne nagrade, naknade za stručno usavršavanje, te ograničenje naknada za izabrane zvaničnike i savjetnike u institucijama BiH.

 

Na dnevnom redu je i više izvještaja o revizijama u institucijama BiH, kao i nekoliko komisijskih izvještaja.

 

nezavisne.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *