Dodik tvrdi da je medicinski sektor u Srpskoj stabilan

Politika

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Foči da Univerzitetska bolnica ima strateški značaj za Republiku Srpsku, te da je izgradnjom bolnica u Banjaluci, Istočnom Sarajevu, Bijeljini i Nevesinju, te dogradnjom i modernizacijom ove bolnice stabilizovan medicinski sektor.

 

Dodik je naglasio da će uskoro početi i gradnja nove bolnice u Doboju, a da je za rekonstrukciju bolnice u Zvorniku izdvojeno 26 miliona KM.

 

– Ići će i rekonstrukcije bolnica u Prijedoru, Gradišci i Trebinju. Ostaje nam da poboljšamo standard što se tiče opreme i zaposlenih. Sada se vidjelo koliko je važno imati stabilan medicinski sektor i ja sam zahvalan svim zdravstvenim radnicima – rekao je Dodik.

 

On je istakao da je od velikog značaja otvaranje laboratorije za dijagnostiku virusa korona u Foči, čime će taj posao biti olakšan i ubrzan.

 

U Univerzitetskoj bolnici Foči danas je, uz laboratoriju za dijagnostiku virusa korona, otvorena i nova poliklinika sa više od 20 specijalističkih ambulanti, a u okviru velikog projekta Vlade Srpske, kojim je predviđena i izgradnja i opremanje novih operacionih i angio-sale, te opremanje bolničkih paviljona.

 

Direktor ove ustanove Radmil Marić istakao je da su adaptacija i opremanje nove poliklinike koštali više od dva miliona KM, te da je sa tim objektom prvi put u svojoj istoriji Univerzitetska bolnica dobila sve ambulante na jednom mjestu.

 

– Ovdje se liječi oko 50 odsto pacijenata koji nisu iz naše regije i to je ono što nas svrstava u red ustanova koje se bave složenim medicinskim poslovima, a zahvaljujući, prije svega, stručnim ljudima koji tu rade. Otprilike za mjesec dana završavamo objekat onkologije, koji je potpuno obezbijeđen novom opremom koja će stići – rekao je Marić.

 

On je najavio da, nakon završetka opremanja onkologije, slijedi izgradnja angio-bloka.

 

– Očekujemo da bi to tokom ljeta trebalo biti završeno i da bismo najkasnije na jesen počeli da radimo složene operativne zahvate na krvnim sudovima u smislu stentova – naveo je Marić.

 

Premijer Radovan Višković istakao je da je opredjeljenje Vlade Srpske da Univerzitetska bolnica Foča zajedno sa Univerzitetskim kliničkim centrom u Banjaluci bude nosilac zdravstvenog sistema, što uz ova ulaganja i praktično postaje.

 

On je naveo da je Vlada Srpske uspjela da nabavi opremu, edukuje kadrove i uloži sredstva u otvaranje laboratorija za dijagnostiku virusa korona.

 

– Nećemo stati sa ove četiri laboratorije, nego ćemo raditi i dalje. Sve što smo uradili u prethodnom periodu, omogućava našem zdravstvenom sistemu da je više nego spreman za neki sljedeći period. Struka još nije definitivno rekla svoj stav da li nas očekuje drugi talas ovog virusa skupa sa sezonskom gripom na jesen, ali mi već danas se pripremamo kao da će biti – rekao je Višković.

 

Ministar zdravlja Alen Šeranić rekao je da laboratorija u Foči daje novi zamah zdravstvenog razvoja i zaštite stanovništva u ovoj regiji.

 

– Danas je prvi put izvještaj o stanju broja zaraženih sadržavao izvještaje iz sve četiri laboratorije. Pripremamo mrežu virusoloških laboratorija koja će omogućiti da naši studenti koji završavaju fakultet imaju mogućnost da se dalje razvijaju – rekao je Šeranić.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *