U ponedjeljak posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske

Politika

Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske, na čijem je dnevnom redu Rezolucija o poštovanju žrtava fašističkog režima i pokreta, koju je usvojio Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, biće održana u ponedjeljak, 1. juna, odlučio je danas Kolegijum Narodne skupštine.

 

Predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović najavio je da će sjednica biti održana u zgradi Vlade Republike Srpske, jer sala u Narodnoj skupštini ne odgovara uslovima koje zahtijeva situacija nastala zbog epidemije virusa korona.

 

“Svim šefovima klubova biće omogućeno da se obrate na početku sjednice”, rekao je Čubrilović novinarima u Banjaluci nakon sjednice Kolegijuma.

 

U skladu sa Poslovnikom, zakazivanje posebne sjednice zatražila je jedna trećina narodnih poslanika, a zahtjev su potpisali poslanici klubova SNSD-a, DNS-a, Demosa, SPS-a, Ujedinjene Srpske, NDP-a, poslaničke grupe Socijalističke partije i dva nezavisna poslanika.

 

U obrazloženju zahtjeva za sjednicu potpisani poslanici navode da je neprihvatljiv i sam naziv Rezolucije, jer kvalifikuje fašističke režime i pokrete kao agresore, a ne Nezavisnu Državu Hrvatsku, koja je zvanično sprovodila sistematsko iseljavanje, pokrštavanje i ubijanje Srba.

 

“Na ovaj način Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH glasovima PDP-a i SDS-a pristupio je sramnom prekrajanju istorije i marginalizovanju stradanja Srba u Drugom svjetskom ratu. Tražimo da Narodna skupština Republike Srpske na posebnoj sjednici zauzme stav o ovom veoma značajnom pitanju za Republiku Srpsku i srpski narod u cjelini”, navedeno je u zahtjevu.

 

Početak sjednice zakazan je za 11.00 časova.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *