Narodna skupština RS odbacila Rezoluciju PD PS BiH

Politika

Narodna skupština Republike Srpske odbacila je “Rezoluciju o poštovanju žrtava fašističkih režima i pokreta” koju je usvojio Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

 

Parlament Srpske usvojio je 20 Zaključaka koje su predložili klubovi poslanika SNSD-a, DNS-a, DEMOS-a, NDP-a, US, SPS, SP i poslaničke grupe Nezavisni poslanici.

 

Za usvajanje Zaključaka glasala su 52 poslanika od 53 prisutna, dok suzdržanih i protiv nije bilo.

 

Pročitajte zaključke:

 

1. Narodna skupština Srpske odbacila je večeras Rezoluciju o poštovanju žrtava fašističkih režima i pokreta koju je usvojio Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH na 8. sjednici održanoj 15.05., 19.05. i 20.05. 2020. godine.

 

2. Konstatujemo da je Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvajanjem Rezolucije pristupio sramnom prekrajanju istorijskih činjenica i pridružio se revizionističkim snagama, kojima je cilj uopštavanje i marginalizovanje stradanja Srba u Drugom svjetskom ratu.

 

3. Neprihvatljiva je bilo kakva kvalifikacija zločina u Drugom svjetskom ratu koja ne sadrži odrednicu da je nad Srbima izvršen sistematski genocid. Narodna skupština podsjeća da je istrebljenje Srba bio zvaničan državni projekat NDH.

 

4. Konstatujemo da je neprihvatljiv sam naziv Rezolucije jer kvalifikuje fašističke režime i pokrete kao agresore, a ne Nezavisnu Državu Hrvatsku, koja je zvanično provodila sistematsko iseljavanje, pokrštavanje i ubijanje Srba.

 

5. Hepojmljiva je konstatacija da je u Drugom svjetskom ratu stradao značajan broj žrtava iz Bosne i Hercegovine. Bosna i Hercegovina tada nije ni postojala, već samo NDH, a žrtve su bili Srbi, Јevreji, Romi i antifašisti.

 

6. Narodna skupština poziva sve u Bih da istorijske činjenice uvažavaju i da se ne bave revizionizmom. Revizionizam je i navođenje Bošnjaka kao stradalnika u Drugom svjetskom ratu, koji kao nacija nisu ni postojali tada.

 

7. Srpski narod je bio nosilac antifašističke borbe i kao takav je podnio najveće žrtve za oslobođenje svih zemalja u regionu. Narodna skupština Republike Srpske ima dužnost da čuva sjećanje na žrtve srpskog naroda i u tom smislu obavezuje i sve predstavnike u institucijama Republike Srpske i BiH da u svojim aktivnostima njeguju istinu i antifašističke vrijednosti srpskog naroda.

 

8. U Republici Srpskoj pravno egzistira Deklaracija o genocidu Nezavisne države Hrvatske nad Srbima, Јevrejima i Romima tokom Drugog svjetskog rata.

 

9. Narodna skupština Republike Srpske, nakon isteka gotovo 5 godina od usvajanja Deklaracije o genocidu Nezavisne Države Hrvatske nad Srbima, Jevrejima i Romima tokom Drugog svjetskog rata, smatra da nije realno očekivati da nadležne institucije Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske u doglednom vremenu usvoje zakonske akte kojima bi se ustanovio isti dan za sjećanje na žrtve genocida Nezavisne Države Hrvatske nad Srbima, Jevrejima i Romima tokom Drugog svjetskog rata, kako je to usvojeno stavom 10. zaključaka iz usvojene Deklaracije, te da je jedino realno očekivati da postoji institucianalni kapacitet kao i javno iskazana volьa u Republici Srpskoj i Republici Srbiji da se zakonskim aktom utvrdi i uredi ovaj dan.

 

10. Rezolucija o poštovanju žrtava fašističkih režima i pokreta ne odgovara istorijskim činjenicama i kao takva ne može se primjenjivati u Republici Srpskoj.

 

11. Narodna skupština Republike Srpske obarezuje Vladu Rspublike Srpske da u roku od 60 dana uputi na razmatranje i usvajanje u Narodnu skupštinu Republike Srpske nacrt Zakona o Danu sjećannja na žrtve genocida Nezavisne Države Hrvatske nad Srbima, Јevrejima i Romima tokom Drugog svjetskog rata.

 

12. Narodna skupština Republike Srpske obavezuje Vladu Republike Srpske da u pripremi nacrta ovog Zakona uklljuči stručne saradnike iz Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske kao i predstavnike građanskih udruženja koja baštine kulturu sjehanja na žrtve genocida Nezavisne Države Hrvatske nad Srbima, Јevrejima i Romima tokom Drugog svjetskog rata.

 

13. Narodna skupština Republike Srpske ne podržava i odbacuje bilo kakve manifestacije prilikom kojih se glorifikuju poraženi fašisti iz Drugog svjetskog rata. Heprihvatljive su i uvređujuće prema žrtvama fašizma bilo kakve proslave poput “Blajburga” od strane vlasti Republike Hrvatske.

 

14. Narodna skupština Republike Soncke smatra da je provokacija isticanje u bilo kojem obliku ustaškog pozdrava “Za dom spremni” kako za žrtve Drugog svjetskog rata, tako i za potomke žrtava.

 

15. Narodna skupština Republike Srpske odbacuje netačne konstrukcije i spekulacije vezane za dio dokumentacije iz Јacenovca.

 

16. Narodna skupština Republike Srpske smatra da je u saradnji sa Muzejom Holokausta u Vašingtonu značajan dio dokumentacije iz Jacenovca snimljen i na savremeni tehnički način obezbjeđen putem mikrofilmovanja i konzervacije.

 

17. Narodna skupštine Republike Srpske formiće parlamentarnu delegaciju koja će posjetiti Muzej Holokausta u Vašingtonu i uvjeriti se u stanje dijela Јacenovačke građe koja se tamo nalazi.

 

18. Narodna skupština Republike Srpske potvrđyje da se jasenovačka građa nalazi u Arhivu Republike Srpske u savremenoj tehničkoj obradi i da je dostupna javnosti.

 

19. Narodna skupština Republike Srpske potvrđuje nalaze Anketne komisije koja je formirana u Narodnoj skupštini i koja Je utvrdila stanje jasenovačke građe.

 

20. Ovi zaključci stupaju na snagu narednog dana od dana objavljivanja u “Službenom glasniku Republike Srpske”.

 

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *