Incko: Nisam ja nametnuo krivicu Srbima, već Narodna skupština!

Politika

Nisam ja, već je 24. oktobra 2016. Narodna skupština Republike Srpske nametnula srpskom narodu težak teret krivice, kada je u ime srpskog naroda odlikovala tri osobe osuđene za ratni zločin, odgovoara Incko na reakcije iz Republike Srpske

 

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko juče je zatražio od Narodne skupštine RS da se u roku od tri mjeseca ponište povelje koje su dodijeljene osuđenim za ratne zločine, među kojima su bivši predsjednici Narodne skupštine RS i članovi prvog Predsjedništva RS, uključujući Radovana Karadžića, Momčila Krajišnika i Biljanu Plavšić. U oštrim reakcijama iz Republike Srpske tvrdi se da je takvim zahtjevom Srbima “nametnuo kolektivnu odgovornost”.

 

Incko je u izjavi za DW rekao da nije on nametnuo kolektivnu odgovornost, već da je Republika Srpska nametnula srpskom narodu teret krivice. Podsjeća da su u oktobru 2016. Karadžić, Plavšićeva i Krajišnik dobili tri odlikovanja i da su njih troje “igrali vodeću ulogu u teškim zločinima nad bošnjačkim i hrvatskim stanovništvom u ratu u BiH”.

 

– Nisam ja, već je 24. oktobra 2016. Narodna skupština Republike Srpske nametnula srpskom narodu težak teret krivice, kada je u ime srpskog naroda odlikovala tri osobe osuđene za ratni zločin. Iz poštovanja prema žrtvama i njihovom dostojanstvu ali i da bih oslobodio Srbe tog tereta, uputio sam pismo presjedniku Skupštine RS da povuče taj korak, rekao je Inzko za DW.

 

On smatra da bi se diskusija trebala usmjeriti na osudu glorifikacije osuđenih ratnih zločinaca i povlačenje odlikovanja, podsjećajući da Karadžić izdržava kaznu doživotnog zatvora, a da su Plavšićeva i Krajišnik odslužili dugogodišnje kazne u zatvoru.

 

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Incko uputio je pismo rukovodstvu Skupštine entiteta Republika Srpska i predsjednicima svih klubova u NSRS u kojem traže da se u roku od tri mjeseca ponište povelje koje je NSRS dodijelila osobama osuđenim za ratne zločine.

 

– Dana 24. oktobra 2016. godine, organizacioni odbor koji je uspostavljen u svrhu obilježavanja manifestacije 25. godina od postojanja i rada Narodne skupštine RS dodijelio je posebne povelje i priznanja brojnim institucijama, organizacijama i pojedincima, a upravo ste ih Vi u svojstvu predsjednika NSRS uručili. Među nagrađenima bili su i svi bivši predsjednici Narodne skupštine i članovi Prvog Predsjedništva RS, uključujući Radovana Karadžića, Momčila Krajišnika i Biljane Plavšić, čiji su postupci tokom orižanog sukoba šokirali svijet i uzrokovali nezamislive ljudske patnje. Kao što vam je poznato, Karadžić, Krajišnik i Plavšić su osuđeni za ratne zločine od strane Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, stoji u Inckovom pismu NSRS.

 

Istinito

Tagged

2 thoughts on “Incko: Nisam ja nametnuo krivicu Srbima, već Narodna skupština!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *