Južna Koreja slavi prvog “Oskara”

Magazin

Južna Koreja slavi danas svoju prvu pobjedu na 92. dodijeli Oskara, na kojoj je film Bong Džun Hoa osvojio čak četiri nagrade, uključujući i najvažniju – za najbolji film 2019. godine.

 

Takođe, Ho je osvojio i nagrade za režiju, scenario i strani film i tako je postao apsolutni pobjednik u Holivudu.

 

Nijedan drugi film nije osvojio ove godine četiri statuete, iako su neki kandidati koji su ušli u najuži izbor bili kandidovani i za više od 10 Oskara.

 

Prije dodijele nagrada “Parazit” je bio favorit da osvoji nagradu za najbolji strani film i eventualno za režiju, ali kritičari su smatrali da je “1917” favorit za najbolji film godine.

 

Utoliko je veselje u Južnoj Koreji veće, jer ovo je bio prvi put da jedan njihov film stigne ne samo do najužeg izbora, već i da pokupi nagrade za sve kategorije za koje je ušao u najuži izbor.

 

Ovo je, inače, prvi put u istoriji nagrade Oskar da jedan azijski film uđe u najuži izbor za najbolji film godine, pa i za još tri nagrade koje je dobio.

 

Nagrada u Holivudu došla je u pravi čas jer je zemlja zabrinuta da će biti zahvaćena epidemijom koronavirusa zbog blizine Kine, a žitelji Južne Koreje žive u stalnom strahu od svog neposrednog suseda Sjeverne Koreje, koja im stalno prijeti da će upotrebiti nuklearno naoružanje.

 

Ovaj film koji može da se uvrsti među noar komedije i satire o velikim razlikama između siromašnih i bogatih u zemlji kojoj je ovo bio prvi nastup na dodijeli Oskara.

 

“Možete li da vjerujete da je naš ‘Parazit’ osvojio Oskara za najbolji film u svijetu 2019. godine”, glasi naslov preko cijele prve strane najvećeg dnevnika Južne Koreje “Chosun Ilbo”.

 

“Mi smo napisali novo poglavlje u istoriji američkog i juznokorejskog filma”, glasio je naslov u drugom listu.

 

Južnokorejski mediji su preplavljeni čestitkama upućenim autorima filma.

Predsjednik Mun Dzae In je na Tviteru čestitao svim autorima, a posebno režiseru, koji je zemlji koja prolazi kroz ekonomsku krizu vratio osjećaj ponosa.

 

Njegove kolege režiseri su mu uputili čestitke, izražavajući zadovoljstvo što je jedan od njih postigao svjetski uspjeh.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *