Ustavni sud ukinuo pritvor Medojeviću i Kneževiću

Region

Ustavni sud Crne Gore donio je odluku o privremenoj mjeri za suspenziju pritvora za Nebojšu Medojevića i Milana Kneževića, ekskluzivno saznaje Borba.

Ustavni sud proglasio je odredbu ZKP-a neustavnom, čime se automatski prihvataju i žalbe advokata Medojevića i Kneževića, što znači da će Medojević izaći na slobodu, a Knežević neće biti uhapšen po izlasku iz zgrade Skupštine.

Time je pobijeno rješenje o zatvoru Višeg i Apelacionog suda.

Prema informacijama, pet sudija je glasalo da se donese mjera o suspenziji odluke o pritvoru, a dvoje protiv, odnosno, da se usvoje žalbe advokata.

Donesena je odluka da se otvori procedura oko utvrđivanja ustavnosti dijela odredbe člana 119, stav 2. Zakonika o krivičnom postupku kojim je propisana i mogućnost zatvaranja svjedoka koji odbija da svjedoči na sudu. Time se van snage stavlja odluka suda o određivanju pritvora Medojeviću i Kneževiću.

Demokratski front, bez obzira na odluku Ustavnog suda, večeras u 18 časova organizuje veliki narodni skup ispred Skupštine Crne Gore.

Miroje Jovanović, advokat Nebojše Medojevića, obratio se novinarima ispred Ustavnog suda, ali i ispred zgrade Skupštine, te kazao da su Viši i Apelacioni sud prekršili Ustav.

“Prvi put u istoriji pravosuđa Crne Gore, određen je zatvor prema poslanicima, licima pod imunitetom”, rekao je on.

“Određene su mjere kojim se obustavlja izvršenje stavljanja u zatvor Medojevića i Kneževića”, naveo je Jovanović.

Obaveza je svih da se pridržavaju odluke Ustavnog suda, dodao je on.

“Ustavni sud je uvažio argumentaciju advokata, ali je odlučio da stvar posmatra malo šire. Ustavni sud se prvi put susreo sa ovakvim žalbama, u ovom trenutku nije bilo drugog rješenja. Ovo što se događa u Crnoj Gori posljednjih dana je anticivilizacijski čin”, kazao je Jovanović.

borba.me

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *