Zbog loše sezone manje gužve na hrvatskim putevima

Region

Još jedan pokazatelj loše turističke sezone u Hrvatskoj je podatak o broju automobila u vikendu iza nas. Polovina je jula, ali gostiju je mnogo manje nego inače. Izbjegnut je tako saobraćajni kolaps, ali mnogi su skloni ocijeniti da je proizveden turistički kolaps.

 

Koncesionari HAC i ARZ na autoputevima u svojim nadležnostima zabilježili su i manji prihod od putarine, saznaje se iz kompanija -koncesionara autoputeva.

 

Prema podacima Hrvatskih autoputeva (HAC), taj i koncesionar Autocesta Rijeka – Zagreb (ARZ) na autoputevima kojim upravljaju, za vikend od 12. do 14. jula zabilježili su ukupno 793,6 hiljada vozila, što je za dva odsto ili oko 27 hiljada vozila manje nego u istom vikendu prošlog ljeta.

 

Naplatili su i 3,1 odsto manje putarine, odnosno 44,4 miliona kuna (12 miliona KM) bez PDV.

 

Od 8. do 14. jula na autoputevima HAC i ARZ takođe je bilo manje vozila nego lani, 1,6 miliona ili tek 0,1 odsto manje, ali je prihod od putarine smanjen za 1,2 odsto.

 

Na Istarskom ipsilonu, po podacima kompanije Bina-Istra, proteklog je vikenda, takođe, bio ukupno 1,2 odsto manji promet sa 150,4 hiljade vozila, što je i oko dvije hiljade vozila manje nego lani.

 

O manjem broju vozila obavijestili su i iz Autocesta Zagreb-Macelj (AZM), koja je na istoimenom autoputu u svakom danu proteklog vikenda zabilježila manje vozila, odnosno ukupno 110,8 hiljada vozila, što je četiri posto ili oko pet hiljada vozila manje nego za isti vikend u 2018.

 

(Avaz)

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *