Kurti: Dogovor sa Beogradom nije prioritet

Region

Potencijalni kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je da mu dogovor sa Beogradom nije među prioritetima, a Srbiji poručuje da bi trebalo da se suoči sa sopstvenom prošlošcu, “umjesto da na Kosovo i Albaniju gleda vojnim dvogledom”.

 

Kurti je u intervjuu Gardijanu rekao da formiranje vlade očekuje u roku od mjesec dana, ali da mu prioritet nije postizanje dogovora sa Beogradom.

 

Takse na srpsku robu, kaže, neće ukidati, osim u slučaju recipročnih mjera Beograda, pod čim podrazumijeva obustavljanje međunarodne diplomatske kampanje sa ciljem povlačenja priznanja kosovske nezavisnosti.

 

– Ako žele da započnu dijalog, trebalo bi da zaustave klevete u vezi sa našim pravom na državnost. Srbija bi se trebalo suočiti sa sopstvenom prošlošću, umjesto da na Kosovo i Albaniju gleda vojnim dvogledom – rekao je Kurti.

 

Britanski list navodi da će novi kosovski premijer ipak biti pod međunarodnim pritiskom da postigne sporazum sa Beogradom i podsjeća da su SAD postavile novog specijalnog izaslanika za oživljavanje dijaloga.

 

Kurti je najavio i da će njegov program u tri faze započeti u okviru dijaloga “odozdo prema gore” sa kosovskim Srbima o praktičnoj saradnji, poslije čega će uslijediti pregled 33 sporazuma u okviru Briselskog sporazuma i na kraju sastanak sa Zzosepom Borelom, novim šefom diplomatije EU.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *