Odbijena oba zakona koja su predložili Trivić i Stanivuković

Politika

Zakonodavni odbor Narodne skupštine Republike Srpske odbio je danas dva zakona koja su predložili poslanici opozicije, te se o njima neće raspravljati na sedmoj sjednici NSRS.

 

Riječ je o Nacrtu zakona o zaštiti uzbunjivača koji, između ostalog, predviđa potpunu zaštitu osoba koje prijavljuju sumnju na korupciju čime bi se trebao ohrabriti svaki pojedinac da prijavi zloupotrebu, te zmjenama Zakona o registru zaposlenih u javnom sektoru, koji je stupio na snagu 2017. godine i kako tvrde poslanici opozicije, još nije sproveden.

 

Narodna poslanica PDP, Jelena Trivić, tvrdi da je ovo sumarak demokratije.

 

– Bez ijednog validnog obrazloženja su nam odbili zakon na zakonodavnom odboru. Zakonodavni odbor treba da razmatra ustavni osnov zakona, a ustavni osnov je detaljno obrazložen i potpuno validan. Oni su bez ikakvog obrazloženja to skinuli, dakle, ne daju opozicionim poslanicima da koriste svoje ustavno i poslovničko pravo da predlažu zakone – rekla je Trivićeva za Srpskainfo.

 

Ona podsjeća da su samo jednom na Narodnu skupštinu RS pustili njen zakon.

 

– Vjerovatno su tada vidjeli da ne mogu da nas kritikuju po osnovu toga što i poslanici opozicije predlažu zakone i sad im je ovo najjednostavnije rješenje – da mi iz opoziciji jednostavno ne možemo ništa predložiti. Ako zakon ne valja, odbijte ga na sjednici NSRS, ali pustiti da se o tome priča – kaže Trivićeva dodajući da će naći način da o ovome priča na sjednici Skupštine. Ona dalje tvrdi da ovakav odlukama nanose još veću bruku i sramotu narodnoj skupštini.

 

– Ponašaju se autokratski i demokratično. Nemam više naziv kojim da imenujem njihovu bahatost i brutalnost – rekla je ona.

 

I narodni poslanik i njen stranački kolega Draško Stanivuković, takođe je razočaran ovom odlukom.

 

– Poslije govore da opozicija nije konstruktivna i da ne predlaže zakone. Kako da išta predložimo kada nam odbiju bez obrazloženja – upitao je Stanivuković.

 

Dodaje da opzicija neće ćutati, te da će, ako ne mogu da govore u Narodnoj skupštini Republike Srpske govoriti ispred nje.

 

– U srijedu ćemo, u pola 10, na stepenicama ispred NSRS govoriti o ovom zakonu i borite se i dalje – najavio je Stanivuković.

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *