Miroslav Lajčak će voditi pregovore Prištine i Beograda

Region

Slovački ministar spoljnih poslova Miroslav Lajčak biće specijalni izaslanik Evropske unije u pregovorima Beograda i Prištine o rešenju pitanja Kosova, saznaje ekskluzivno “Blic” u diplomatskim krugovima u Berlinu.

 

Kako kaže izvor “Blica”, odlazeći slovački ministar spoljnih poslova dolazi na tu poziciju na predlog nemačke kancelarke Angele Merkel, koja bi se na taj način, doduše posredno, snažnije angažovala.

 

– Sada je ozvaničeno, i državni vrh Beograda i rukovodstvo Prištine su upoznati da će Lajčak ubuduće voditi pregovore – navodi sagovornik našeg lista.

 

U kabinetu predsednika Srbije Aleksandra Vučića juče nismo uspeli da dobijemo potvrdu naših saznanja, međutim Vučić je jutros na RTS-u rekao da “ne isključuje ovu mogućnost”.

 

– Ta osoba će svakako biti pod snažnim uticajem Berlina. Mislim da sam time sve rekao – rekao je Vučić.

 

Miroslav Lajčak je izbor Berlina, ali ni Rusija neće imati ništa protiv, budući da je Slovak završio Moskovski državni institut za međunarodne odnose.

 

I prethodnih meseci spekulisalo se da bi upravo Lajčak mogao da bude izaslanik EU za Zapadni Balkan, ali potvrda nije stigla do danas.

 

Lajčak je dobar poznavalac prilika i iskusni političar, a već je obavljao više važnih funkcija na ovim prostorima – bio je na dužnosti specijalnog predstavnika EU u Bosni i Hercegovini od 2006. do 2009. i kratko je radio u Evropskoj službi za spoljne poslove. Govori jezik koji razume ovaj region, a ima i potrebno iskustvo.

 

Ipak, šta to znači za Srbiju? Naši izvori kažu da naš državni vrh baš i nema razlog za zadovoljstvo.

 

– Lajčak dolazi iz Slovačke, zemlje koja nije priznala Kosovo. On će zato sve učiniti kako bi opravdao dato poverenje i još jače će se boriti za nezavisnost Kosova da bi dokazao vernost nemačkom stavu – navodi izvor “Blica” iz vrha vlasti.

 

Značajnije uključivanje Nemačke u pregovore Beograda i Prištine se i očekivalo, a najavio ga je u nekoliko navrata i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

 

Pre samo nedelju dana on je izjavio da zna ko će biti predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine, ali i ocenio da će bez obzira na to koja je ličnost u pitanju, Berlin preko Brisela voditi glavnu reč u vezi s Kosovom.

 

Vučić je tada ocenio da za Srbiju nastupa period koji neće biti lak.

 

– Kada bude određen predstavnik, a mislim da već znam ko će biti predstavnik za dijalog i verovatno za BiH, to će biti neko s velikom podrškom i pod velikim uticajem Berlina. Bez obzira na to koja je ličnost u pitanju, Berlin će preko Brisela voditi glavnu reč, što za nas nije lako i biće mnogo, mnogo teško – kazao je Vučić.

 

Visoki predstavnik EU Žozep Borelj je početkom meseca uz novi apel za spuštanje tenzija ponovio i ideju o imenovanju specijalnog izaslanika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine jer je, kako je rekao, to problem na kome treba raditi svakodnevno, a ne da se povremeno dolazi iz Berlina i Brisela da bi se nešto reklo.

 

– Mislim da moramo biti aktivni, ako se ništa ne uradi, problem će ostati nerešen, a put Srbije i Kosova u EU biće doveden u pitanje – ocenio je Borelj.

 

On je istakao da zna da su proteklih meseci napetosti skočile između dve strane kada je reč o taksama i diplomatskim aktivnostima.

 

– Moramo da spustimo tenzije, da se vratimo u situaciju u kojoj je dijalog moguć – naveo je Borelj.

 

On je ponovio da misli da je dobra ideja da EU ima specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine.

 

– On mora biti snažno posvećen tome dok se ne postigne sporazum – rekao je Borelj.

 

Ko je Miroslav Lajčak

 

Lajčak je rođen 1963. godine u Popradu u Slovačkoj, studirao je i doktorirao u Pragu, Moskvi i Garmiš-Partenkirhenu. Dobar je poznavalac prilika na Balkanu pošto je od 2001. do 2005. bio ambasador Slovačke u Jugoslaviji, zatim supervizor EU za referendum o nezavisnosti Crne Gore 2006. i visoki predstavnik EU za BiH od 2007. do 2009. godine. U dva mandata bio je ministar spoljnih poslova Slovačke i jednom potpredsednik vlade. Bio je kandidat za funkciju generalnog sekretara UN 2016. godine, kada se kandidovao i Vuk Jeremić, ali je tada na tu funkciju izabran Portugalac Antonio Gutereš.

 

(Blic)

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *