Kurti najavio mjere reciprociteta prema Srbiji

Region

Premijer privremenih prištinski institucija, Aljbin Kurti, ponovio je danas da će prema Beogradu biti uvedene mjere reciprociteta, jer, kako je naveo, “želi da Kosovo djeluje kao nezavisna država, što i jeste”.

 

“Reciprocitet će se dogoditi jer smo odlučili da djelujemo kao nezavisna država. Baš kao što jesmo. Reciprocitet je pokazatelj jednakosti, a ne kontramjera. Moramo da pomognemo lokalnim preduzećima kako bismo povećali zaposlenost i razvoj”, rekao je Kurti, prenijela je prištinska Koha.

 

On je govoreći na skupu u organizaciji kosovske privredne komore da bi trebalo ukloniti sve trgovinske barijere sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom.

 

“Ekonomija i pravda, rad i dobrobit biće naše teme. Ostale teme će takođe dobiti pažnju, ali ne u potpunosti. Suverenitet i nezavisnost imaju smisla samo kada ih sprovodimo. Željeli bismo da imamo više interakcije sa Albanijom. Prepreke sa Albanijom prevazilaze naše razlike. Postoje brojne anomalije u našim odnosima. Sa Sjevernom Makedonijom takođe imamo prepreke”, rekao je Kurti.

 

Dodao je da Priština ima negativan trgovinski bilans sa svim zemljama CEFT-a.

 

Kurti je rekao i da su za razliku od nekih poslanika građani shvatili šta je reciprocitet.

 

Nije slučajno, kazao je, to sto je odlučio da govori o trgovinskim barijerama i ekonomiji, jer će to biti prioriteti njegove vlade.

 

“Ostale teme će privući pažnju, ali nikad svu pažnju. Kosovo je suverena i nezavisna zemlja, ali suverenitet i nezavisnost imaju smisla kada imamo stanovništvo koje ne uživa u njima. Željeli bismo da koordiniramo s Albanijom tako da su naše razlike u ekonomiji i politici manje od onih jezičkih”, rekao je Kurti, prenio je prištinski Zeri.

 

Agencije

 

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *