Crna Gora počela popis dobara SPC

Region

Državni organi Crne Gore, uprkos stavu velikog broja građana i sve masovnijih protestnih litija, krenuli su u sprovođenje Zakona o slobodi veroispovesti, pišu „Novosti“.

 

Kako navode, ne čekajući početak najavljenog ekspertskog dijaloga pravnih timova Mitropolije crnogorsko-primorske i Vlade Crne Gore na temu spornih delova zakona, koji diskriminišu Srpsku pravoslavnu crkvu, Upravi za imovinu počela je da stiže dokumentacija o statusu verskih objekata u Danilovgradu, Nikšiću i Gusinju.

 

Ovi akti, napominje list, tiču se manastira Ostrog i Ždrebaonik, kao i drugih hramova i dobara.

 

Advokat Mitropolije Dalibor Kvarić rekao je za „Novosti“ da je vladina priča o dijalogu prevara kako bi u tišini sprovodili zakon, pripremali dokumetaciju i dostavljali je nadležnim organima.

 

List podseća da je najveći problem državnih činovnika nepoznanica kako je crkvena imovina uopšte mogla da bude upisana kao svojina SPC.

 

„Velika nam je nepoznanica kako i na osnovu čega je upis izvršen i šta je to motivisalo pojedine katastre da mogu upisivati imovinu na SPC“, rekao je za „Pobjedu“ direktor Uprave za imovinu Blažo Saranović, najavljujući postupke za reviziju ovih uknjižbi.

 

Novosti

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *