Davidović: Zakon uređuje razvoj široke baze školskog sporta

Sport

Ministar za porodicu, omladinu i sport Republike Srpske Sonja Davidović rekla je da se Nacrtom zakona o sportu na kvalitetniji način uređuju pojedini segmenti sportskog sistema, a posebno razvoj široke baze školskog i univerzitetskog sporta.

 

Obrazlažući ovaj nacrt zakona u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Davidovićeva je istakla da se ovim aktom uređuje sistem organizacije sporta i drugih pitanja od značaja za sport u Srpskoj.

 

Davidovićeva je rekla da je osnovni razlog za donošenje ovog zakona potreba za unapređenjem razvoja sporta i sportskog sistema Republike Srpske.

 

“Ovim nacrtom zakona u odnosu na važeći Zakon jasnije se uređuju prava i obaveze sportista u okviru sportskih klubova, te uspostavlja jasan i precizan odnos između sportista i klubova za određenu sportsku granu kako bi se otklonile poteškoće u primjeni zakona”, istakla je Davidovićeva.

 

Davidovićeva je rekla da se novim zakonskim rješenjima na kvalitetniji način uređuju pojedini segmenti sportskog sistema, a posebno bolja organizacija i definisanje sportskih saveza, te adekvatna zdravstvena zaštita i preventiva kroz obezbjeđenje minimuma zdravstvenih pregleda za sportiste do 18 godina, sportiste sa invaliditetom i kategorisane sportiste.

 

Ona je rekla da se ovim zakonskim rješenjem uređuje mogućnost transformacije manjeg broja najvećih i najuglednijih klubova Republike Srpske u sportska privredna društva, stručni rad sa sportistima, posebno sa najmlađima i uvođenje u sistem škola sporta i kontrole nad radom ovih specifičnih sportskih organizacija, licenciranje trenera, stipendranje sportista do navršene 24 godine života, te pravovremena kontrola rada sportskih organizacija kroz rad sportske inspekcije.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *