Merkel: 14 zemalja EU spremno da primi tražioce azila

Svijet

Migrantska kriza i dalje stvara probleme među zemljama Evropske unije. Četrnaest zemalja EU saopštilo je da su spremne da potpišu sporazume sa Njemačkom o prijemu tražilaca azila koji su prethodno bili registrovani drugdje, a među tim zemljama su i neke koje su najglasnije u protivljenju migracionoj politici otvorenih vrata njemačke kancelarke Angele Merkel.

To je navedeno u dokumentu koji je kancelarka proslijedila liderima svojih koalicionih partnera.

Prema dokumentu – koji britanska agencija vidi kao napor da se umire bavarski saveznici Angele Merkel – bilateralni sporazumi će proces deportovanja izbjeglica, koje su ranije registrovane u nekoj drugoj zemlji članici EU, učiniti daleko efikasnijim.

– Do sada je vraćanje migranata iz Njemačke, prema Dablinskim propisima, bilo uspješno u svega 15 odsto slučajeva. Potpisaćemo administrativne sporazume sa državama članicama… kako bismo ubrzali proces vraćanja i uklonili prepreke – stoji u dokumentu.

Među zemljama koje su su izrazile spremnost za potpisivanje takvih sporazuma su Mađarska, Poljska i Češka Republika – zemlje koje su se protivile bilo kakvoj šemi raspodjele tražilaca azila po kontinentu.

Među drugim zemljama koje su navedene u dokumentu su Belgija, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Litvanija, Letonija, Luksemburg, Holandija, Portugal i Švedska.

Austrija, čiji novi kancelar Sebastijan Kurc ima čvrst stav u pogledu imigracije i vlada u koaliciji sa krajnjom desnicom, nije prisutna na listi 14 zemalja.

Inače, prema Dablinskoj konvenciji EU, tražioci azila moraju da podnesu zahtjev u prvoj zemlji EU u koju kroče.

Lideri EU su se, na upravo održanom samitu, dogovorili da izbjeglice raspodijele između sebe na dobrovoljnoj osnovi i osnuju “kontrolisane centre” unutar EU za obradu zahtjeva za azil.

Orban: Mađarska nije dio sporazuma, to je politički blef
Mađarski premijer Viktor Orban odbacio je danas navode da je njegova zemlja dio grupe od 14 država koje su spremne da sa Njemačkom potpišu sporazum o ubrzanju procesa ponovnog prijema tražilaca azila deportovanih iz Njemačke.

Te navode je Orban okarakterisao kao “uobičajen politički blef”, istakavši da Mađarska takav sporazum nije postigla.

Šef Orbanove Pres službe Bertalan Havaši rekao je da je stav Mađarske ostao nepromijenjen od 2015, odnosno da ni jedan jedini tražilac azila ne može da uđe u Mađarsku, a da prethodno nije kročio u Grčku ili neku drugu državu članicu EU.

Prethodno je Rojters javio da je imao uvid u dokument koji je njemačka kancelarka Angela Merkel proslijedila liderima svojih koalicionih partnera, a u kojem se navodi da je 14 zemalja EU saopštilo da je spremno da potpiše sporazume sa Njemačkom o prijemu tražilaca azila koji su prethodno bili registrovani drugdje.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *