Džonson optužen da je lagao u kampanji za Bregzit

Svijet

Jedan od favorita za novog premijera Velike Britanije Boris Džonson moraće pred sudom da odgovara na optužbe da je lagao u vezi Bregzita, kada je rekao da će Britanija biti bogatija za 350 miliona funti nedjeljno kada izađe iz EU.

 

Okružni sudija Margot Kolman je presudila da će bivši ministar spoljnih poslova i gradonačelnik Londona morati da odgovori na navode da je počinio tri prekršaja za nepropisno ponašanje u javnoj službi.

 

Kolman je, u pisanoj presudi, navela da te optužbe nisu dokazane, ali da smatra da bi Džonson trebalo da bude preliminarno saslušan i da će slučaj potom biti proslijeđen Kraljevskom sudu, prenosi Rojters.

 

Tužbu je podnijela grupa “Bregzit pravda”, tvrdeći da je Džonson svjesno iznosio lažne podatke o troškovima britanskog članstva u EU prije referenduma i izbora 2017.

 

– Tokom oba navedena perioda, okrivljeni je neprestano lagao i obmanjivao britansku javnost u vezi sa troškovima britanskog članstva u EU, izričito navodeći, odobravajući ili zaključujući da to iznosi 350 miliona funti nedjeljno – navodi ta grupa u slučaju protiv Džonsona, žestokog zagovornika Bregzita.

 

Džonsonov advokat kaže da je ovaj slučaj pokrenut isključivo iz političkih razloga.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *