Kina preko trećih zemalja izvozi robu u SAD

Svijet

Povećanje američkih tarifa usled trgovinskog rata sa Kinom menja modele svetske trgovine: izvoznici koriste treće zemlje da zaobiđu američke tarife, otkriva izveštaj objavljen u ekonomskom listu „Nikei“.

 

List „Nikei“ analizirao je kretanje robe između Sjedinjenih Država, Kine i ostatka sveta na osnovu podataka američke Međunarodne trgovinske komisije i Međunarodnog trgovinskog centra.

 

Prema izveštaju, u sektorima koji su pretrpeli najveće promene bile su mašine i rezervni delovi, električna oprema i rezervni delovi, nameštaj, igračke i automobilska oprema i rezervni delovi. Ovaj izvoz iz Kine u Sjedinjene Države između januara i marta smanjio se za 16 odsto, što je ekvivalentno vrednosti od 12.200 miliona dolara.

 

Međutim, izvoz iz Kine u zemlje u razvoju i iz zemalja u razvoju u Sjedinjene Države se povećao, posebno kroz Vijetnam, Tajvan i Meksiko.

 

U periodu od januara do maja 2019. godine, izvoz ovih artikala iz Kine u Vijetnam povećan je za 1.500 miliona dolara, ili 20 odsto, dok je izvoz ovih zaliha iz Vijetnama u SAD skočio za 2.700 miliona dolara ili 58 odsto.

 

U istom tromesečnom periodu, izvoz ovih sektora iz Kine u Tajvan povećan je za 1.400 miliona dolara, ili 23 odsto, dok je izvoz Tajvana u SAD porastao za 2.000 miliona dolara, ili 31 odsto, navodi se u izveštaju.

 

Izvoz iz Kine u Sjedinjene Države preko Meksika se takođe povećao. Snabdevanje Amerike iz latinoameričke zemlje nadmašilo je isporuke Kine.

 

Izgradnja novih fabrika i ekspanzija postojećih u Aziji takođe će se povećati, predviđaju autori članka. Među kineskim kompanijama, „Šendžen HT intelidžent kontrol“, proizvođač električnih delova i vodeći proizvođač televizora „CTL grup“ odlučile su da grade proizvodne pogone u Vijetnamu.

 

Vijetnam ima tendenciju da privuče kineske kompanije za proizvodne operacije, jer je geografski blizu Kine i ima relativno jeftinu radnu snagu.

 

U isto vreme, kineske kompanije su mogle da šalju pošiljke u druge azijske zemlje i da ih tamo pakuju kako bi sakrile pravo mesto porekla, navodi se u članku.

 

Prema istraživanju, predmeti izvezeni iz Vijetnama u Sjedinjene Države, koji su se najviše povećali od uvođenja tarifa, uključuju drvo, tekstil i veliki broj drugih vrsta robe.

 

„Iako to podrazumeva isporuku sirovina, mesto njihovog porekla se može lakše sakriti, jer su one manje prepoznatljive od gotovih proizvoda. Budući da su proizvodi kao što su električne komponente manje ekskluzivni od gotovih proizvoda, kao što su pametni telefoni, lakše je falsifikovati njihovo poreklo“, napominje se u članku.

 

U isto vreme, kompanije sa proizvodnim bazama u Kini takođe sve više suspenduju ili smanjuju direktan izvoz u SAD, pa materijale i delove izvoze u druge azijske zemlje i Meksiko, gde ih pretvaraju u gotove proizvode, a zatim šalju u SAD, objašnjava list.

 

Tako je tajvanski dobavljač usluga proizvodnje elektronike „Kompal elektroniks“ preselio deo svoje proizvodnje „rutera“ i računara iz Kine na Tajvan i u Vijetnam, navodi se u članku.

 

Američki proizvođač kamera „Go pro“ takođe planira da preseli proizvodnju robe namenjene Sjedinjenim Državama iz Kine u Meksiko.

 

SAD i Kina – prva i druga po veličini ekonomija na svetu – nalaze se u trgovinskom ratu nakon što je američki predsednik Donald Tramp u junu 2018. objavio nametanje carina na kineske proizvode kako bi se smanjio trgovinski deficit.

 

Od tada su obe zemlje u više navrata uvodile recipročne tarife, najnovije početkom ovog meseca.

 

Agencije

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *