Demonstranti u Hongkongu žele da oslabe domaću valutu

Svijet

Antivladini demonstranti u Hongkongu su prešli na novu taktiku: oni su počeli da pozivaju preko društvenih mreža i aplikacije Mesindžer na masovno skidanje novca sa bankomata u cijelom gradu i kupovanje američkih dolara. Oni na ovaj način pokušavaju da nanesu štetu finansijskom sistemu megalopolisa i da oslabe hongkonški dolar, piše “South morning China post”.

 

Vodeće banke, kao što su “HSBC”, saopštile su da posjeduju dovoljne zalihe novčanica i da prate situaciju.

 

“Sačuvali smo te zalihe. Danas je bio običan dan, svi naši bankomati normalno funkcionišu. Sva naša odjeljenja raspolažu sa dovoljnom količinom novca za klijente. Svi bankomati takođe imaju dovoljne zalihe novčanica”, naveo je predstavnik “HSBC” banke.

 

U međuvremenu, pojavljuju se saopštenja — da nema dovoljno zaliha na nekim bankomatima i u filijalama banaka. Jedan od klijenata “HSBC” banke je juče skinuo 100.000 funti, plašeći se slabljenja kursa hongkonškog dolara, zbog trenutne krize. Većina lokalnih bankomata ima dnevne limite na jednog korisnika računa u rasponu od 20 do 40 hiljada hongkonških dolara (od 2,55 do 5,1 hiljada dolara).

 

“Bankarski sistem Hongkonga je vrlo čvrst i posjeduje značajnu likvidnost. Mi smo sigurni u naš bankarski sektor”, naglasio je sekretar za finansijska pitanja Pol Čang.

 

On je primjetio da “ljudi imaju pravo da slobodno izražavaju svoje poglede, ali to ne treba da naruši pružanje bankarskih usluga stanovništvu”, prenosi Sputnjik.

 

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *