Danski političari se nasmijali na Trampovu ideju

Svijet

Danski političari s podsmjehom su danas reagovali na ideju da Kopenhagen proda Grenland Vašingtonu, nakon što je predsjednik SAD Donald Tramp o tome navodno razgovarao sa svojim savjetnicima.

 

“To mora da je prvoaprilska šala. Potpuno van sezone”, naveo je na Twitteru bivši premijer Lars Loke Rasmusen.

 

Wall Street Journal prethodno je objavio da je Tramp zainteresovan za kupovinu Grenlanda od Kraljevine Danske, dok Rojters navodi da je Arktik na agendi sastanaka američkog predsjednika sa premijerima Danske i Grenlanda prilikom njegove posjete Kopenhagenu u septembru.

 

Portparol za pitanja spoljnih poslova Danske narodne partije Seren Espersen rekao je za televizju DR da, ako Tramp zaista razmišlja o kupovini Grenlanda, to je “konačan dokaz da je poludio”.

 

“Pomisao da Danska proda 50.000 građana SAD je potpuno besmislena”, poručio je on.

 

Danska poslanica iz druge po veličini partije Grenlanda “Inuit Atakatigit” Oja Kemnic Larsen uverena je da većina gađana Grenlada vjeruje da je, na duge staze, bolje da imaju odnose sa Danskom nego sa SAD.

 

“Moja prva misao je ‘ne, hvala'”, rekla je ona za Rojters.

 

Premijerka Mete Frederiksen i šef diplomatije Jepe Kofor nisu bili dostupni za komentar, ali zvaničnici navode da će oni odgovoriti kasnije danas.

 

Nije se oglasila ni američka ambasada u Kopenhagenu, ali je bivši ambasador SAD u Danskoj Rufus Gifor ocijenio da je ideja o kupovini Grenlanda “potpuna katastrofa”.

 

Grenland je ledeno ostrvo u sastavu Kraljevine Danske, površine 2.166.086 kvadratnih kilometara.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *