PROPAO IMPIČMENT
Senat SAD oslobodio Trampa svih optužbi

Svijet

Američki Senat oslobodio je predsjednika Donalda Trampa optužbi za zloupotrebu položaja i opstrukciju Kongresa.Time je okončano suđenje u procesu opoziva predsjednika Trampa.

 

Senatori su glasali u četiri sata popodne po lokalnom vremenu i to je posljednja uloga koju je trebalo da obave kao porotnici u dvonedjeljnom suđenju, koje je održano nakon što je Predstavnički dom 18. decembra usvojio dvije tačke optužnice protiv Trampa.

 

Tramp je optužen da je prekršio zakon kada je prošle godine privremeno zaustavio isplatu vojne pomoći od 391 miliona dolara Ukrajini, koju je Kongres već odobrio, dok je istovremeno vršio pritisak na Kijev da sprovede istrage protiv političkog rivala Džoa Bajdena i njegovog sina Hantera, što je bio i glavni povod za pokretanja procesa opoziva.

 

U njoj se navodi da je Tramp ometao kongresne istrage tako što je naredio članovima svoje administracije da ne svjedoče i ne dostavljaju dokumenta kongresnim odborima koji su vodili istragu.

 

Tramp je oslobođen prve tačke optužnice koja se odnosi na zloupotrebu položaja. U završnom glasanju, kako se i očekivalo, bilo je 52-48. Sve demokrate glasale su da je kriv, a isto je učinio i republikanac iz Jute Mit Romni. Bivši guverner Masačusetsa postao je prvi senator u istoriji SAD koji je glasao za opoziv predsjednika iz iste stranke.

 

Što se tiče druge optužbe, tu je odnos glasova bio 52-48, što je znatno manje od dvotrećinske većine potrebne za uklanjanje predsjednika sa funkcije. Demokrate sada moraju da čekaju izbore u novembru.

 

– Senat je sudio Donaldu Džonu Trampu, predsjedniku Sjedinjenih Država, u dvije tačke koje je protiv njega izložio Predstavnički dom, a dvije trećne prisutnih senatora nije ga proglasilo krivim za optužbe sadržane u njemu. Stoga je naređeno i presuđeno da pomenuti Tramp bude oslobođen optužbi – rekao je glavni sudija Vrhovnog suda Džon Roberts.

 

 

U prvoj reakciji na oslobađajuće presude u Senatu, predsjednik je objavio video omota magazina “Tajm” koji prikazuje znakove Trampove kampanje iz 2024, 2028. i dalje. Na ovaj način pokazao je političkim protivnicima da je nedodirljiv i da se njegovo predsjedavanje proteže znatno iznad granica rokova utvrđenih Ustavom, ocijenio je “Gardijan”.

 

Agencije

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *