Otpušten potpukovnik koji je svjedočio protiv Trampa

Svijet

Potpukovnik Aleksandar Vindman iz Savjeta za nacionalnu bezbjednost, jedan od ključnih svjedoka u istrazi predsjednika Donalda Trampa koja je vođena u Predstavničkom domu, otpušten je u petak. Vindmana je obezbjeđenje ispratilo iz Bijele kuće a njegov advokat Dejvid Presman saopštio je da je otpušten iz odmazde zbog svog svjedočenja.

 

“Nema sumnje, ni za jednog Amerikanca, zašto je ovaj čovjek ostao bez posla i zašto ova zemlja sada ima jednog manje vojnika koji služi u Bijeloj kući”, saopštio je Presman, i dodao da je “potpukovnik Vindman otpušten zato što je rekao istinu”, prenosi Rojters.

 

Kako prenose američki mediji, istog dana je otpušten i brat Aleksandra Vindmana koji je takođe radio u Bijeloj kući.

 

Vindman, koji je u julu lično slušao telefonski razgovor predsjednika Trampa sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, svjedočio je u novembru da je Tramp uputio nedolični zahtjev Zelenskom. Sporni razgovor bio je u centru istrage protiv republikanskog predsjednika, prenosi Glas Amerike.

 

Vindman je u Odboru Prestavničkog doma, u kome većinu imaju demokrate, rekao da nije mogao da “vjeruje sopstvenim ušima.

 

“Tramp je tražio od Zelenskog da pokrene istrage protiv njegovog demokratskog rivala Džoa Bajdena” rekao je Vindman.

 

On je u istom svjedočenju rekao je da ga ne brine što će trpjeti posljedice zato što svjedoči. “Biću dobro, zato što sam rekao istinu.”, kazao je.

 

Portparol Savjeta za nacionalnu bezbjednost odbio je da komentariše otpuštanje Vindmana. Jedan izvor Rojtersa naveo je da će potpukovnik biti premješten u Ministarstvo odbrane.

 

Njegov posao u Bijeloj kući trebalo je da istekne u julu.

 

Ministar odbrane Mark Esper izjavio je u petak da Pentagon štiti sve svoje pripadnike od odmazde.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *