Evropska unija izdvaja 230 miliona evra za borbu protiv virusa korona

Svijet

Evropska unija je obećala je 230 miliona evra za pomoć u borbi protiv epidemije virusa korona, u trenutku kada se država članica EU, Italija, bori sa porastom broja slučajeva oboljevanja širom zemlje.

 

Na konferenciji za novinare komesar EU za upravljanje krizama Janez Lenarčič i evropski komesar za zdravlje i sigurnost hrane Stela Kirijakides najavili su da će EU izdvojiti 230 miliona evra za globalnu borbu protiv virusa.

 

Od tog iznosa, 114 miliona evra biće proslijeđeno Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji za globalnu spremnost, 15 miliona evra za podršku partnerskim zemljama, 100 miliona evra za finansiranje istraživanja, razvoj vakcina i tretmane i tri miliona evra za podršku naporima država članica na pružanju lične zaštitne opreme i repatrijaciji građana EU.

 

Komesari su insistirali da u ovom trenutku neće biti ograničenja što se tiče putovanja ili trgovine.

 

Italijanske vlasti saopštile su da su u toj zemlji preminule četiri osobe od koronavirusa u periodu od 48 sati i otkazale su sve festivale i karnevale, prenio je Juronjuz.

 

Zvaničnik iz Lombardije izjavio je juče popodne da je treća osoba u Italiji preminula u tom regionu, gdje je prethodno zabijležen smrtni slučaj 75-godišnje žene u subotu, kao i smrtni slučaj 78-godišnjeg muškarca u Venetu.

 

Italija je prijavila 152 slučajeva, najveći broj izvan Azije – uključujući 89 ljudi u Lombardiji, 25 u Venetu, devet u Emiliji Romanji i šest u Pijemontu, izjavio je u juče popodne šef državne službe civilne zaštite Anđelo Boreli.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *