MMF očekuje najtežu recesiju od perioda Velike depresije

Svijet

Tokom ove godine očekuje se da će se globalna ekonomija smanjiti zbog pada u aktivnosti uzrokovane pandemijom virusa korona, saopšteno je danas iz Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

 

MMF je u svom Svjetskom ekonomskom predviđanju za ovu godinu najavljuje djelimičan oporavak naredne godine i rast svjetske privrede na 5,8 odsto, ali ističe da uz njihova predviđanja idu “velike nesigurnosti” i da bi ishodi mogli biti mnogo gori što zavisi od pravca kretanja pandemije.

 

“Oporavak naredne godine samo je djelimičan jer je nivo projektovane ekonomske aktivnosti na niskom nivou zbog virusa”, ističe se u saopštenju glavnog ekonomiste MMF Gite Gopinat.

 

U predviđanju MMF-a pretpostavlja se da će pandemija virusa dostići vrhunac u većini država tokom drugog kvartala i da će izblijediti u drugoj polovini godine.

 

Duža pandemija koja bi trajala i kroz treći kvartal mogla bi uzrokovati daljih tri odsto pada ove godine i sporiji oporavak u 2021. godine usljed “zastrašujućeg efekta” bankrota i dužeg perioda nezaposlenosti.

 

U svom izvještaju MMF ističe da će globalna privreda najvjerovatnije ove godine iskusiti najtežu recesiju od perioda Velike depresije i prevazići će finansijsku krizu od prije decenije.

 

“Projektovano je da će Velika blokada, kako bi je mogli nazvati, izazvati dramatično smanjenje globalnog privrednog rasta”, dodaje se u izvještaju MMF-a.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *