Milioni Evropljana izlaze iz blokade

Svijet

Milioni Evropljana izlaze danas iz blokade koja je bila uvedena zbog virusa korona, uključujući najteže pogođenu Italiju.

 

Plavo jutarnje nebo dočekalo je stanovnike Rima, koji ponovo izlaze u svijet dramatično promijenjen pandemijom tokom koje se zarazilo oko 3,5 miliona ljudi.

 

Mjere ograničenja kretanja bile na snazi širom svijeta u pokušaju da se zaustavi širenje oboljenja od kojeg je umrlo oko 248.000 ljudi.

 

Političari sada osmišljavaju plan za ponovno pokretanje privrede i normalnog života uz sprečavanje drugog talasa zaraze, prenio je AFP.

 

U Italiji se od danas otvaraju gradilišta i fabrike, a restorani će moći da pružaju uslugu dostavljanja hrane. Upotreba javnog prevoza se ne preporučuje, a svi će u zatvorenim javnim prostorima morati da nose maske.

 

“Osjećamo pomiješano radost i strah. Veliko je olakšanje što ponovo možemo da se bezbrižno krećemo i što će moj sin moći da vidi malog rođaka i da zajedno ugase svjećice na njegovoj rođendanskoj torti, što ćemo moći da vidimo svoje roditelje”, izjavio je Stefano Milano, četrdesetogodišnji stanovnik Rima.

 

Očekuje se da će italijanska ekonomija, treća po veličini u evrozoni, oslabiti ove godine više nego tokom globalne depresije tokom tridesetih godina prošlog vijeka.

 

Najveće žarište trenutno u Evropi postaje Rusija, a zvaničnici u Moskvi apelovali su na stanovnike da ostanu kod kuće, u pokušaju da se smanji dnevni broj novih slučajeva.

 

Većina zemalja u Evropi zadržaće preporuku da građani drže međusobno rastojanje i da nose maske na javnim mjestima, a i dalje će se vršiti testiranja da bi što prije bili otkriveni zaraženi.

 

Mjere od danas ublažavaju Njemačka, Španija, Slovenija, Poljska i Mađarska, koje će dozvoliti djelimično otvaranje javnih prostora i kompanija.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *