Uhapšeno više osoba zbog upada u američki Kongres

Svijet

Pristalice američkog predsjednika Donalda Trampa, uključujući i čovjeka sa nadimkom QAnon Šaman, čije su fotografije obišle svijet nakon nasilnog upada u zdanje američkog Kongresa, uhapšeni su i optuženi, saopšteno je iz Ministarstva pravde SAD.

 

Šaman je zapravo Džejkob Entoni Čenzli, tj. Džejk Endžel, čovek koji se go do pojasa i sa rogovima bizona na glavi šetao po Kongresu i privlačio pažnju fotografa i snimatelja.

 

On je uhapšen i optužen za nezakoniti upad i nasilno ponašanje na Kapitol hilu, navodi se u saopštenju ministarstva, prenosi BBC.

 

Čenzli je izjavio da je bio “učesnik grupne akcije organizovane zajedno sa drugim rodoljubima iz Arizone koji su došli u Vašington 6. januara na poziv predsjednika Trampa”.

 

Ovaj tridesetogodišnjak iz Arizone koji za sebe kaže da je “duhovni ratnik” i naziva se još i “vukom iz Jeloustona”, primijećen je i u Feniksu, na skupu podrške Trampu.

 

On se predstavlja i kao “digitalni vojnik QAnona”, zavjereničkog pokreta čiji je junak Donald Tramp i koji na upad u Kongres gleda kao na pobjedu.

 

Uhapšen je i Adam Džonson, tridesetogodišnjak snimnjen s Trampovom kapom koji se na fotografiji smiješi dok iznosi stalak predsjedavajuće Predstavničkog doma Nansi Pelosi.

 

On je optužen isto kao i Čenzli i dodatno za krađu stalka, iako je stalak Nensi Pelosi pronađen kasnije u jednom hodniku Kongresa.

 

Uhapšen je i Derik Evans, poslanik u parlamentu države Zapadna Virdžinija koji se snimao dok na silu provaljuje u Kongres i viče “Derik Evans je na Kapitolu” i optužen za nezakonit upad i za nasilničko ponašanje.

 

On je kasnije objavio na Fejsbuku da nije učestvovao u uništavanju Kongresa i da se na Kapitol hil probio kao “nezavisni predstavnik medija u želji da snimi istorijski događaj”.

 

U optužnicama protiv ove trojice se ističe da su ilegalno upali u saveznu zgradu “u trenutku dok je u njoj bio potpredsjednik SAD Majk Pens”, što dodatno otežava njihov slučaj.

 

Ministarstvo pravde SAD je u petak objavilo 13 optužnica za upad i izazivanje nereda i saopštilo da je u Arkanzasu uhapšen i Ričard Bernet, aktivista koji se zalaže za slobodno nošenje oružja, koji je snimljen s jednom nogom na radnom stolu Nansi Pelosi i koji je pre izlaska iz njenog kabineta ostavio uvredljivu poruku.

 

Među osobama koje će biti krivično gonjene su i jedan muškarac koji je u automobilu parkiranom blizu Kongresa imao 11 molotovljevih koktela, jedan koji je tukao policajca i još jedan koji je pred zgradu Kongresa došao s napunjenim vatrenim oružjem.

 

rtvbn.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *