Izabran najmlađi gradonačelnik Afroamerikanac u istoriji SAD

Svijet

Osamnaestogodišnji Jaylen Smith je  postao najmlađi tamnoputi gradonačelnik u saveznoj američkoj državi Arkansas, ali i najmlađi Afroamerikanac koji je izabran na tu funkciju u SAD-u.

 

Smith koji je nedavno završio školu, a ove sedmice je izabran na čelo ruralnog grada Earlea s 1800 stanovnika, smještenog u blizini Memphisa. No, on nije prvi gradonačelnik nekog američkog grada koji je na tu funkciju došao s 18 godina. Michael Sessions je 2005. izabran za gradonačelnika Hillsdalea u dobi od 18 godina.

 

Tinejdžerova majka je plakala nakon što je izabran za gradonačelnika. Smith je bio kandidat Demokratske stranke, a ubrzo nakon pobjede se obratio građanima Earla.

 

– Vrijeme je za bolje poglavlje u gradu. Želio bih da se zahvalim onima koji su me podržali i motivisali druge da glasaju. Zaista sam vam zahvalan, rekao je 18-godišnji gradonačelnik.

 

Obećao je da će poboljšati rad policije, sistem kanalizacije, da će riješiti problem napuštenih kuća i građane više uključiti u odlučivanje. Mladić je najavio da će se otvoriti velika trgovina prehrambenih proizvoda jer je jedina takva u gradu zatvorena prije nekoliko godina.

 

– Morate negdje početi. Nisam želio postati gradonačelnik s 30 ili 40 godina jer to mogu biti sada, izjavio je Smith za Washington Post.

 

Kaže da mu je namjera da studira i postane tužilac.

 

Istinito

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *