Hrvatska od danas ulazi u zonu Šengena

Aktuelno Region

Ministri unutrašnjih poslova zemalja članica Evropske unije (EU) danas su u Savjetu Evropske unije jednoglasno i zvanično potvrdili prijem Hrvatske u Šengen, dok za Bugarsku i Rumuniju nije bilo konsenzusa, navode diplomatski izvori.

 

Bregana će od 1. januara 2023. godine, kao i ostala 73 granična prelaza sa Slovenijom i Mađarskom do danas, imati nesmetan protok putnika i robe, bez zadržavanja i kontrole putnih isprava.

 

Zbog tehničkih uslova, besplatno putovanje unutar Šengena preko aerodroma biće moguće nešto kasnije, odnosno od 26. marta 2023. godine. Razlog tome je što je na aerodromima u zemljama šengenskog prostora potrebno promeniti izlaze za avione koji dolaze i odlaze iz Hrvatske kako bi se putnici razdvojili, odnosno usmerili na izlaze bez graničnih kontrola.

 

Sadašnje pravilo je da se ove promene vrše tokom sezonskog pomjeranja sata, odnosno u ovom slučaju 26. marta naredne godine.

 

Članstvo Hrvatske u Šengenu prvo je bilo uključeno u paket razmatranja sa druge dvije zemlje članice EU, Rumunijom i Bugarskom, ali je danas samo Hrvatska dobila zeleno svjetlo za pristupanje Šengenu.

 

Šengenska zona, ili samo Šengen, je područje koje je do danas obuhvatalo 26. evropskih zemalja koje su službeno ukinule granične kontrole na međusobnim granicama. Zona uglavnom funkcioniše kao jedinstvena jurisdikcija za međunarodna putovanja, sa zajedničkom viznom politikom. Područje je dobilo ime po Šengenskom sporazumu 1985. potpisanom u Šengenu, u Luksemburgu.

 

Istinito

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *