Austrian Airlines: Let do Banjaluke nije prioritet

Društvo

Eventualna linija “Austrian Airlinesa” Beč – Banjaluka nije u vrhu prioriteta kompanije, ali bi subvencije pomogle da se ona u nekom periodu u budućnosti uspostavi, ista-kla je “Nezavisnim” Štefani Cugman, menadžer za međunarodne letove “Austriana”.

Kako nam je pojasnila, “Austrian” je nedavno napravio listu prioriteta za buduće letove, a linija ka Banjaluci “nije u gornjoj trećini”.

“S obzirom na razvoj tržišta u vazduhoplovnom saobraćaju u ovom trenutku, fokusirani smo na atraktivnije projekte u Austriji i projekte koji znače izlaganje manjem riziku”, izjavila je ona.

Dodala je da uslovi “Austriana” prema nadležnim agencijama za vazdušni saobraćaj jesu dio ukupnog paketa kako bi letovi za njih bili interesantni.

“Međutim, puno važnije od toga su potencijali tržišta, kao i cijene karata, koje čine veliki udio u ukupnoj atraktivnosti projekata. Ali, naravno da smo zahvalni za svaku vrstu legalne podrške koju nam nadležne službe mogu po-nuditi”, istakla je Cugmanova.

Objasnila je da uspostavljanje potpuno nove linije predstavlja značajan ekonomski rizik, te da, pored interesa putnika, u ukupnu cijenu treba uključiti održavanje leta i aviona.

“Tako brzo dođemo do sedmocifrene sume novca koju je potrebno izdvojiti svake godine. Destinacije prema kojima ne postoje aktuelni letovi predstavljaju veći rizik nego na tržištima gdje letovi postoje. A istovremeno, za nove linije uzimaju se avioni kojima bi se mogle opsluživati postojeće i provjerene linije”, navela je ona.

Kad je u pitanju Banjaluka, Cugmanova je istakla da je važno biti uvjeren da će linija zaista privući interes novih putnika, te da je potrebno izanalizirati ključne tržišne parametre tokom protekle godine.

“Uz to, potrebni su nam podaci lokalnih agenci-ja koje se bave prodajom karata. Stanovništvo koje gravitira aerodromu je važan, ali ne i jedini indikator atraktivnosti linije”, zaključila je ona.

Neđo Trninić, ministar saobraćaja i veza RS, je rekao da o eventualnim subvencijama treba da odluči Vlada RS i da tu odluku ne može donijeti samo Ministarstvo. Takođe, istakao je da činjenica da banjalučki aerodrom želi privući nove kompanije ne znači da bi unaprijed bili prihvaćeni svi uslovi koje bi potencijalni partneri postavili.

“Ulazimo u investicioni ciklus na aerodromu i smatramo da će novine koje ćemo ponuditi aerodrom učiniti atraktivnijim”, istakao je on.

Miroslav Janjić, direktor “Aerodroma Banjaluka”, je rekao da nadležni stoje pred izborom da li ići na redovni linijski saobraćaj ili na niskobudžetne kompanije, te da će uskoro biti donesene odgovarajuće odluke. I on je mišljenja da će modernizacija aerodroma i investicije privući nove partnere, a dodao je da se vode razgovori i sa “Air Srbijom” kako bi se pronašao način nastavka saradnje.

“Svjesni smo da sadašnja linija u ovoj formi ka Beogradu nije održiva”, rekao je on.

nezavisne.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *