Zloupotreba Crkve i vjere na SNSD-ov način

Aktuelno Društvo

Osim zloupotrebe Crkve kao institucije i održavanja političkih, odnosno stranačkih skupova tamo gdje im nije mjesto, na djelu je još jedna prevara u režiji SNSD-a jer samozvani Pokret “Odbrana Srpske” još uvijek nije registrovan kao udruženje građana, što se da provjeriti uvidom u sudski registar

 

Otkako je počeo da se steže obruč sankcija oko Milorada Dodika i njegovih političkih satelita, pojačane su propagandne aktivnosti koje za cilj imaju da se javnost Republike Srpske uvjeri kako te sankcije nisu usmjerene samo protiv kriminalizovanog i neodgovornog političkog rukovodstva, nego i protiv srpskog naroda i institucija Republike Srpske. Tako je Srpska pravoslavna crkva postala omiljeni poligon za širenje SNSD-ove propagande, treniranje jeftinog populizma i lažnog patriotizma pod skutovima vjere.

 

U četvrtak naveče održana je “narodna” tribina “Ugrožena Srpska-odlučan odgovor”, jedan u nizu skupova koji se već sedmicama održavaju širom Republike Srpske. Ništa ne bi bilo čudno, jer smo navikli da vladajuće partije organizuju takve skupove, da ovoga puta mjesto dešavanja nije bila porta Hrama sv. velikomučenika kneza Lazara, crkva Lazarica u banjalučkom naselju Lazarevo.

 

 

Skup je, bez obzira na povod i ambijent, bio otužan, jer je glavni govornik bio premijer Radovan Višković, koji je govorio pred malobrojnom publikom. Razlog za slabu posjećenost i izostanak pojačanog djelovanja aktivista SNSD, čiji je ovaj skup zapravo bio, mogao bi da bude izostanak Milorada Dodika, koji je u to vrijeme sa rukovodstvom Republike Srpske bio u Beogradu.

 

Osim zloupotrebe Crkve kao institucije i održavanja političkih, odnosno stranačkih skupova tamo gdje im nije mjesto, na djelu je još jedna prevara u režiji SNSD-a. Naime, samozvani Pokret “Odbrana Srpske” kojim rukovodi Darko Matijašević, bivši ministar unutrašnjih poslova i predsjednički kandidat 2018. godine, još uvijek nije registrovan kao udruženje građana, što se da provjeriti uvidom u sudski registar. Uprkos tome, očito je izdašno finansiran, jer organizovanje skupova širom Republike Srpske – košta!

 

Ovo nije prvi, a vjerovatno ni posljednji pokušaj Milorada Dodika i njegovog SNSD-a da koristeći Srpsku pravoslavnu crkvu pokušaju pridobiti širu podršku srpskog naroda.

 

Podilaženje mladima

 

Tako je nedavno u Hramu sv. velikomučenika Georgija u banjalučkom naselju Paprikovac održano duhovno predavanje “Molitva kao pečat pokajanja” u čijoj organizaciji je takođe učestvovali ljudi iz SNSD-a, a koji se prepoznaju u prvim redovima.

 

Uoči predavanja koje je održao iguman manastira Podmaine Rafailo Boljević, monah široj javnosti poznat po svojim skandaloznim izjavama da su “prosvjetni radnici smrdonosci i smrdonosice”, “što obrazovaniji to pomračeniji”, da se “nauka napaja grijehom”, da su “svi filozofi ludaci”…

 

 

Ispred crkve su se slikali funkcioneri GO SNSD Banjaluka Vlado Đajić i Ljubo Ninković, dok su u publici bili i drugi lokalni SNSD-ovi kadrovi, kao i narodni poslanik Nataša Radulović. Ovaj događaj objavljen je na na društvenim mrežama paprikovačke parohije, ali i na stranicama kojim upravlja SNSD.

 

Dovođenjem monaha Rafaila iz Crne Gore, koji je aktivan na Jutjubu i Tik-toku, SNSD očito želi da podiđe mlađoj publici, koja je odavno prepoznala i učinila viralnim  mnoge uratke iz njegove bogate video produkcije u koju je uvrstio i snimak sa predavanja u Banjaluci.

 

Jasno je da Crkva ima svoje mjesto i ulogu u društvu, ali je takođe jasno da politici, ili bolje rečeno političkoj propagandi i jeftinom populizmu, nije mjesto u Crkvi, pod čije skute bi da se sakriju sankcionisani kadrovi SNSD.

 

Istinito

 

Tagged