Poslanica patrijarha Irineja povodom Vaskrsa

Aktuelno

Patrijarh srpski Irinej uputio je povodom predstojećeg Vaskrsa Poslanicu i pozvao da po ugledu na Hrista “zagrlimo jedini druge, ne samo one koji nas vole već i neprijatelje naše i oprostimo im kao što je Gospod nama oprostio grijehe naše, rekavši: ”Oče, oprosti im jer ne znaju šta čine””.

 

Patrijarh srpski je pozvao vjernike da se u godini u kojoj srpska Crkva slavi svoj veliki jubilej, osam vijekova autokefalnosti, molimo za punoću srpskog naroda, koji živi u otadžbini i u rasijanju.

 

Takođe, pozvao je vjernike da se raduju Vaskrsenju Hristovom i da u ljubavi i slozi čuvaju jedinstvo svete Crkve, da nikada svoje lične ili bilo čije zemaljske interese ne pret­postavljaju interesu Crkve Hristove, ali ni sve­opštem ljudskom dobru.

 

“Sa posebnim milosrđem se danas molimo Vaskr­slome Hristu Bogu da se, zastupništvom Svetoga Save, svetoga cara Lazara i svih svetih iz roda našega, vrate mir i sloboda na naše raspeto Kosovo i Metohiju, našu duhovnu kolevku i naš Jerusalim, tamo gde su najveće srpske sveti­nje, biseri pravoslavne duhovnosti, srpske kulture i sveukupne hrišćanske i svetske duhovne baštine”, poručio je patrijarh Irinej.

 

Poručio je i da raznovrsna i bezbrojna razočaranja, tuga i ne­zadovoljstvo obuzimaju naše duše.

 

Svuda oko nas, ukazao je, vlada nepravda i mržnja, a istina se relativizuje.

 

“Ljude vrlinskog života klevetaju i progone. To se odvija ne samo na ličnom i lokalnom planu nego i u globalnim razmerama. Svedoci smo da se danas u celom svetu osnovne hrišćanske vred­nosti potiskuju u drugi plan, a čovečanstvu se negde predlažu, a negde nameću ne samo hrišćanstvu tuđi nego i njemu potpuno suprotni sist­mi vrednosti”, naveo je patrijarh u Vaskršnjoj poslanici.

 

U tako izopačenom svijetu, ukazao je, pravoslavni hrišćani su pozvani da svojim primerom svjedoče, bližnjima i daljnjima, pobjedu života nad smrću i smisla nad besmislom.

 

“Crkva ne sme da živi samo za sebe kao zatvorena religijska za­jednica, zaokupljena samo pitanjima lične pobo­žnosti. Dužna je da radošću i iskustvom Vaskr­senja bude činilac mira i pomirenja, ljubavi i solidarnosti, u svecelom čovečanstvu”, naveo je poglavar SPC.

 

Irinej je pozvao verujući narod da se zapita kakva je to naša vera i da li zaista veruju da je Hristos vaskrsao iz mrtvih, te da li taj događaj ima presudne, spasonosne posljedice za nas i za naš život.

 

U odgovoru na to pita­nje, kaže, leže i odgovori na sve naše nevolje, strahove i nesigurnosti, na sva naša iskušenja, moralne, društvene, nacionalne i sve druge izazove, ličnog i globalnog karaktera.

 

“Bog je sobom kao večnom ljubavlju, svojim rukama raširenim na krstu, zagrlio sve ljude i svu tvorevinu i uselio se u nas, pun blagodati i istine…”, kaže patrijarh.

 

Citirajući Vladiku Nikolaja, koji je rekao: “Da ne postoje reči: Oprosti mi! I neka ti je prosto! Ljudski život bi bio potpuno nepodnošljiv”, patrijarh je poručio:

 

“Oprostimo dakle jedni drugima! Pomirimo se jedni sa drugima! Zagrlimo jedni druge i hođamo svetim putem božanske ljubavi! Svedočimo ljubav i njome živimo!”, naveo je patrijarh i pozvao vjernike širom vaseljene da dan Vaskrsenja prosvijetle slavljem i zagrljajem, uz tradicionalni pozdrav – Hristost Vaskrse.

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *