Radnici mostarskog “Aluminija” izviždali Čovića

Aktuelno

Lider HDZ-a Dragan Čović napustio je sastanak koji je održavan u krugu firme “Aluminij” u Mostaru, praćem zvižducima i povicima radnika.

 

U upravnoj zgradi mostarskog “Aluminija” u toku je sastanak Uprave, Nadzornog odbora i sindikata, kojem je prisustvovao i lider HDZ-a Dragan Čović.

 

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenika “Aluminija” Romeo Biokšić potvrdio je za “Avaz” da je, iako je Dragan Čović, predsjednik HDZ-a, napustio krug ove firme, sastanak između Nadzornog odbora i sindikata u toku.

 

U trenutku kada je Čović napuštao zgradu u pratnji policije, radnici su, uzvikujući “Lopove, lopove”, počeli bacati boce i druge predmete, pri čemu je povrijeđena radnica. Radnici su nasrnuli i na policajce, a privedene su dvije osobe.

 

Policija formirala kordon da Dragan Čović može izaći iz zgrade HDZ-a u Mostaru. Radnici Aluminija mu opet skandirali "lopove, lopove"

Gepostet von Faktor.ba am Donnerstag, 11. Juli 2019

 

 

Kasno popodne završen je sastanak između predstavnika Sindikata “Aluminija” i predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića. No, u 16:30 uslijedio je novi sastanak u upravnoj zgradi “Aluminija”, kojem će uz njih prisustvovati i članovi Uprave te Nadzornog odbora.

 

– Opcija stečaja više se ne spominje, rješavale bi se neke stvari u vezi s kreditom, nisam baš shvatio kako, uglavnom, ima nekog verbalnog napretka, kako će to ići u praksi, vidjet ćemo – kazao je Pero Bebek, predsjednik Skupštine sindikata.

 

Romeo Biokšić, predsjednik Sindikata, kazao je da su dobili obećanje da će svim radnicima “Aluminija” biti uplaćeni doprinosi te da će se otvoriti pregovori s bankama vezano uz kreditna zaduženja radnika.

 

– Na sastanku u Upravi trebao bi se naći modus da se ne otvara opcija stečaja, vidjet ćemo hoće li se iznaći rješenje – naveo je Biokšić.

 

Na upit kako im Dragan Čović može garantirati da neće biti stečaja, Biokšić je rekao da su više puta proteklih godina imali raznih obećanja.

 

 

– Vidjet ćemo hoće li se ova obećanja koja je dao predsjednik Čović ispuniti. Pokušat će se iznaći rješenje da se ne otvara stečaj – ispričao je Biokšić.

 

Okupljeni radnici nisu zadovoljni ishodom sastanka te se i dalje nalaze pred zgradom HDZ-a.

 

 

Više stotina radnika „Aluminija“ tačno u 11:30 sati, kako su to najavili jučer, okupilo se pred Centralom Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH u Mostaru, gdje su u podne čelnici ove stranke trebali održati sastanak s predstavnicima Sindikata ovog preduzeća.

 

Međutim, jutros je iz HDZ-a BiH obznanjeno da će predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović obići mostarski „Aluminij“ te se sastati s menadžmentom, Nadzornim odborom i Sindikatom, ali u upravnoj zgradi ovog preduzeća.

 

To je izrevoltiralo radnike, koji nisu htjeli odustati od okupljanja pred zgradom HDZ-a BiH i gdje, zapravo, čekaju da njihovi predstavnici budu primljeni na sastanak.

 

Avaz/Istinito

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *