Devet mjeseci ne rade, a plaćeni 45.000 maraka

Aktuelno

Predstavnički dom PSBiH zvanično ulazi u 9. mjesec kako poslanici nisu održali nijednu sjednicu. U tom periodu državnim parlamentarcima, pojedinačno, uredno je iz džepova građana za nerad iskeširano po 45 hiljada KM.

 

Ovaj dom konstituisan je 6. decembra 2018. godine, a od tog dana državni parlamentarci još uvijek nisu uspjeli usvojiti nijedan zakon ili bilo koji drugi akt iz nadležnosti državne zakonodavne vlasti.

 

Za svih ovih mjeseci nerada su uredno primali enormno visoke plate iz Budžeta BiH, a koji pune građani BiH čije interese bi u parlamentarnim klupama trebali štititi izabrani poslanici.

 

Parlamentarcima je omogućeno da mjesečno primaju od oko 5.000 KM za nerad.

 

Parlamentarna skupština BiH u potpunoj je blokadi zbog odluke SNSD-a da bojkotuje rad zakonodavne vlasti sve dok se ne otkoče procesi u Predsjedništvu BiH vezani za imenovanje Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH. Ove blokade odrazile su se i na to da PSBiH još uvijek nije formirala svoja stalna radna tijela.

 

Određeni broj državnih poslanika nije još uvijek ostvario pravo na platu u Parlamentarnoj skupštini BiH s obzirom na to da se trenutno nalaze na funkcijama u izvršnoj vlasti.

 

Riječ je o Denisu Zvizdiću (predsjedavajući Savjeta ministara BiH), Adilu Osmanoviću (ministar civilnih poslova BiH), Šemsudinu Dediću (federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva), Editi Đapo (federalna ministrica turizma i okoliša), Draganu Mektiću (ministar bezbjednosti BiH) i Mirku Šaroviću (ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH).

 

I delegati Doma naroda PSBiH su, nakon konstituisanja, imali jednu sjednicu koja je bila posvećena isključivo organizacionim pitanjima. 15 delegata prima mjesečno od 5.737 KM , pa do 6.022 KM.

 

faktor.ba

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *