KRIVO JE NEBO
Šume Srpske u gubitku od 2,6 miliona KM

Aktuelno Društvo

Šume Republike Srpske završile su prvo polugodište u minusu od 2,6 miliona maraka, a za gubitak su okrivili loše vrijeme.

 

Izvještaj o izvršenju proizvodno – finansijskog plana za period januar – jun 2019. godine otkriva da je došlo do podbačaja u proizvodnji.

 

Sječa je izvršena u obimu od 86 odsto od planirane, a realizacija u obimu sa 80 odsto.

 

Zbog neizvršenja planirane proizvodnje u prvom polugodištu, „Šume“ su zaključno s junom poslovale sa gubitkom od 2,63 miliona maraka.

 

Šume RS: Sve je otežavao snijeg i kiša

U tom preduzeću su za loš finansijski rezultat okrivili vrijeme.

 

„Prvu polovinu godine obilježili su loši vremenski uslovi koji su ometali ili potpuno obustavljali proces proizvodnje šumskih drvnih sortimenata, te je iz tog razloga došlo do podbačaja u izvršenju fizičkog obima proizvodnje“, naveli su u „Šumama“.

 

Dodali su da im nije pogodovao snijeg u prva tri mjeseca, a zatim kišovit period u mjesecu maju.

 

„Sve to je otežavalo i poskupljivalo proizvodnju šumskih drvnih sortimenata, jer je prouzrokovalo oštećenja traktorskih vlaka i kamionskih puteva. Ono što Preduzeću predstavlja veliki problem već duži niz godina jeste nedostatak radne snage kod izvođača radova, što dovodi do kašnjenja u procesu proizvodnje, nekvalitetno izvedeni radovi i slično iako je Preduzeće polovinom prošle godine povećalo cijenu za usluge izvođenja radova“, istakli su u „Šumama“.

 

Dodaju da su odmah pristupili izradi Programa proizvodno – finansijske konsolidacije.

 

„Svim direktorima organizacionih dijelova koji su iskazali gubitak u poslovanju naloženo je da konstatovane probleme otklone, usklade prihode i rashode sa planiranim i do kraja godine ostvare pozitivan finansijski rezultat“, naveli su u preduzeću „Šume Srpske“.

 

Nisu saopštili koja šumska gazdinstva su u minusu i da li će odgovorna lica biti sankcionisana.

 

Ističu da se do kraja godine, ali i već na devet mjeseci, može očekivati pozitivan rezultat i veća dobit od planirane.

 

„Šume Srpske“ ostvarile su u prošloj godini dobit od 4,7 miliona KM. Pozitivan rezultat ostvarila su 22 organizaciona dijela, dok je čak devet bilo negativno.

 

CAPITAL: Svjetlana Šurlan

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *