Dodikov sin i Škrbićev zet u pohodu na energetski sektor

Aktuelno

– Kompanije „Prointer“ i „Dwelt“ nedavno su ozvaničile saradnju kako bi zajedno mogli da rade na projektima digitalne transformacije energetskog sektora, ali je od javnosti skriveno da je vlasnik „Dwelta“ Stefan Krneta zet bivšeg ministra zdravlja Ranka Škrbića, dok je u „Prointeru“ Igor Dodik, sin člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

 

Inače, Ranko Škrbić i Milorad Dodik su dugogodišnji kumovi i saradnici, a prije sina i zeta, poslovni partneri su bile njihove kćerke.

 

One su biznis pokrenule u oblasti farmacije i za nekoliko mjeseci ga kapitalizovale.

 

Direktor kompanije „Prointer ITSS“ Bojan Vujić i direktor startap kompanije „Dwelt“ Stefan Krneta potpisali su 15. avgusta u Banjaluci Sporazum o partnerstvu koji će im omogućiti zajednički nastup na tržištima, saopšteno je tada.

 

Istaknuto je i da je „Prointer“ posebno zainteresovana za „Dweltov“ softver Platforma X, namijenjen za digitalnu transformaciju energetskog sektora.

 

To softversko rješenje, navedeno je, za kompanije znači smanjenje gubitaka na mreži, pronalaženje nelegalnog korištenja enegije, predviđanje potrebe za energijom, izradu energetskih profila prostora…

 

„Što se tiče domaćeg tržišta, htjeli smo sinergiju sa najboljima iz IT sektora, jer je u proizvod Platformu X moj tim uložio godine truda, rada i znanja. „Prointer“ je jedna od najjačih IT kompanija u BiH, sa njima sarađuju i najveći svjetski vendori kao što su SAP, IBM, Microsoft. Zato je za „Dwelt“ posebna čast da se našao na takvoj listi partnera“, rekao je Krneta.

 

Saopšteno je i da se globalno kompletan energetski sektor nalazi u procesu digitalne transformacije, a potrošnja energije konstantno raste zbog čega je upravo Platforma X adekvatan odgovor na savremene zahtjeve kompanija u energetskom sektoru.

 

Firma „Dwelt“ osnovana je 2015. godine, iste godine kada je osnovan i „Prointer“.

 

Vlasnik je Stefan Krneta, koji je kako saznaje portal CAPITAL, zet Ranka Škrbića, bivšeg ministra zdravlja i socijalne zaštite RS.

 

„Dwelt“ je od dobiti od 1.153 KM u 2015. godini došao do profita od 146.844 KM u prošloj godini, pokazuju podaci iz finansijskog izvještaja te firme.

 

Mnogo bolje poslovanje bilježi „Prointer“ u kojem je već poznato da radi Igor Dodik, što je potvrdio i član Predsjedništva BiH iz RS, Milorad Dodik.

 

„Radi i bavi se poslovima novih tehnologija. Ima prihode. On nije ni vlasnik te firme, niti ovlašteno lice, ali jeste saradnik koji radi u okviru te firme“, rekao je Dodik u julu ove godine.

 

Profit „Prointera“ u prvoj godini postojanja bio je 133.305 KM, dok je lani iznosio 2,7 miliona KM.

 

(Capital)

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *