Da li je Vlada RS uplatila milion maraka na račun FK Borac?

Aktuelno

Na čelu Uprave FK „Borac“ nalazi se Vico Zeljković, sestrić Milorada Dodika. Otkako je Zeljković na čelu kluba, „Borac“ tone sve dublje i upitan je opstanak nekadašnjeg renomiranog kluba

 

Vlada Republike Srpske nedavno je uplatila milion konvertibilnih maraka pomoći Fudbalskom klubu „Borac“. Prema izvorima Žurnala, srpski član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik pozvao je ministarku finansija RS Zoru Vidović i naredio joj da uplati taj novac.

 

To je samo polovina obećane pomoći „Borcu“, jer bi do kraja godine, prema našim izvorima, na račun „Borca“ iz Vlade trebalo da bude uplaćeno još milion maraka.

 

Na čelu Uprave FK „Borac“ nalazi se Vico Zeljković, sestrić Milorada Dodika. Otkako je Zeljković na čelu kluba, „Borac“ tone sve dublje i upitan je opstanak nekadašnjeg renomiranog kluba.

 

FK Borac Banjaluka u maju prošle godine je ispao iz Premijer lige BiH. Nije dobio licencu za igranje u toj ligi, jer nije izmirio obaveze prema banjalučkoj Školi fudbala „Džaja“, koje su iznosile oko 600.000 KM. U međuvremenu, „Borac“ se vratio u Premijer ligu BiH, a generalni sponzor ekipe postala je kompanija „Prointer“, koja se dovodi u bliske poslovne veze sa Miloradom Dodikom.

 

Prije dvije sedmice Žurnal je uputio pitanja Ministarstvu finansija Republike Srpske, tražeći da nam odgovore – koliko novca je Vlada Republike Srpske tokom ove godine uplatila novca FK „Borac“ i po kom osnovu je to učinjeno?

 

Osim toga, tražili smo odgovor i na pitanje – Da li je Vlada Republike Srpske donijela odluku o tim uplatama i kada?

 

Iz Ministarstva finansija nismo dobili odgovore na ova pitanja, odnosno iz tog resora nisu ni demantovali ni potvrdili saznanja Žurnala.

 

Transparentnost rada aktuelne Vlade Republike Srpske, de facto, ne postoji. Većina pitanja upućenih u pojedina ministarstva ostaju bez ikakvog odgovora, što ne čudi, jer se, prema ocjeni brojnih analitičara, radi o najgoroj Vladi RS od njenog postanka do danas.

 

Premijer Radovan Višković samo je formalno na čelu Vlade, a većina ministara ne radi po njegovom nalogu ili u skladu sa utvrđenim principima rada Vlade, već na osnovu naloga koji stižu „odozgo“.

 

Posebno se to odnosi na Ministarstvo finansija, na čijem čelu je Zora Vidović. Prema izvorima Žurnala iz tog Ministarstva, suštinski, njen glavni nadređeni je Milorad Dodik, iz čijeg okruženja Vidovićki u kabinet stižu nalozi šta da plaća, kome i koliko da plati, bez obzira što većina tih dodatnih rashoda nije planirana budžetom.

 

zurnal.info

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *