HRVATSKI VETERANI PROTIV HDZ
Branitelj iz Livna oštro kritikovao Čovića i Krišto (VIDEO)

Aktuelno

Hrvatski branitelj koji je juče oštro kritikovao vrh HDZ-a BiH je Vladislav Braco Berić iz Livna. On je demobilisani borac HV-a i HVO-a, ratni veteran i jedan od heroja rata u ovom kraju.

 

Bio je učesnik ključnih bitaka za oslobođenje Kupresa, pa je juče ponajviše iz poštovanja prema saborcima i onima koji su u tim vojnim operacijama dali živote i dijelove svojih tijela, prisustvovao svečanoj akademiji koja je upriličeba povodom oslobođenja.

 

– Do samog početka bio sam u dilemi da li da ikako prisustvujem zbog nekih osoba tamo, međutim zbog prijatelja i suboraca sam ušao na stražnja vrata. Slušao sam govore, a dok je govorio general Sopta nisam uspio da se suzdržim… Ekspolodirao sam. General je govorio o suživotu i mladima, o njihovom zapošljavanju. Moja djeca nisu mogla dobiti posao ovdje, jer nisam blizak HDZ-u. Napustili su Livno. Kao što ga i danas napuštaju obitelji i mladi. Ovo je Sahara. Nema smisla. Kakav suživot? Kako zapošljavanje? Oni gledaju sebe, svoje obitelji, svoje kumove. Ne možeš im ništa. Nedodirljivi su. Imaju glasačku mašineriju. To je poput karcinoma u ljudskom tijelu. Samo se granaju. Do njih se ne može. A svijet čine ovce, rekao je razočarani Berić za Oslobođenje.

 

Kaže da se ne plaši nakon svega.

 

– Ja sam ratni vojni invalid. Dijelove tijela dao sam u borbama za oslobođenje. Onih koji nam danas kroje sudbinu tada nije bilo na bojišnicama. Ljudi su me podržali. Dobio sam veliki broj poruka podrške. Žalim što se najviše javljaju oni koji su se predali i otišli. I koji i danas šute. Znam ja ko danas vlada. Oni su poput CIA-e, ali što mi mogu? Nisam se plašio u ratu. Penziju Republike Hrvatske mi ne mogu oduzeti. Djeca su mi vani, rekao je.

 

Na Kupresu je juče obilježena 25. godišnjica oslobođenja, a tokom obraćanja generala Stanka Baje Sopte jedan od hrvatskih branitelja je prekinuo njegov govor.

 

– Potomstvo mi je u Njemačkoj, a djeca Borjane Krišto i Dragana Čovića se sva uhljebila. Gdje su moja djeca? Ja sam ušao prvi na Kupres sa specijalnom livanjskom policijom. Ranjen sam. Koga hvališ? Ja sam ranjene i mrtve ovdje previjao i gledao, a nisu ni Borjana ni Čović koji ne daju mome djetetu živjeti, kazao je branitelj.

 

– Ja sam ušao ovdje u Kupres. Ja znam tko je ušao. S lijeve strane Kupreških vrata sam ja ušao, a general Mijo Jelić s desne strane s Hercegovcima. Kome ga pričaš?!, dobacio je ljutito nepoznati branitelj.

 

– Ta priča nije za ovo mjesto i ovaj dan. Ovdje častimo i slavimo mrtve, odgovorio je general Sopta branitelju.

 

Incident je prekinuo kupreški načelnik Milan Raštegorac Komo, kazavši kako Kupres nije mjesto za političke obračune, prenosi Jabuka.

 

Istinito/Oslobođenje

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *