Hrvatska svakodnevno u BiH vrati stotine migranata

Društvo

Policija Republike Hrvatske iz dana u dan vraća migrante sa svoje teritorije na područje Bosne i Hercegovine, tačnije Unsko-sanskog kantona.

 

Migrante vraćaju preko šumovitih dijelova na području više opština i gradova, a u posljednjem periodu više preko Bužima i Kulen Vakufa.

 

Kako je rekao portparol MUP-a USK Ale Šiljdedić, broj migranata se i dalje povećava iz dana u dan, a “stari” budu vraćeni na teritoriju USK.

 

– Svaki doo granice koji je podoban policija Republike Hrvatske koristi za povrat migranta. Već dvije godine su to područje Cazina, Velike Kladuše, Bihaća, u posljednje vrijeme Bužima – rekao je Šiljdedić.

 

Razlika je ta što se s vremena na vrijeme mijenja lokacija preko koje bude vraćeno više migranata. Naselja koja koriste za povratak su Bosanska Bojna (Velika Kladuša), Lohovska Brda (Bihać), Kulen Vakuf preko naselja Borićeva u Hrvatskoj i slične lokacije.

 

Prema okvirnim procjenama, tokom posljednjih dana vraćeno je između 600 i 700 migranata.

 

S druge strane, priliv migranata raste. Prema riječima Ale Šiljdedića, portparola MUP USK-a, jedan dan je mirniji, drugi dan bude više incidenata i tako u krug mjesecima.

 

– Situacija je ista mjesecima, a smiriće se kada ih bude manje dolazilo. Sve mjere koje radimo su samo liječenje posljedica – rekao je Šiljdedić.

 

Prema riječima mještana Velike Kladuše, situacija je izuzetno teška i kod njih jer su okruženi graničnim prelazima razne vrste zbog čega migranti dolaze u ovo mjesto. Granicu pokušavaju preći u grupama u kojima ih bude i po 30. Organizovanje i realizaciju prelaska granice nazivaju “game” (igra), a na put najčešće kreću noću. Dio ih uspije preći, ali većina bude vraćena, piše Klix.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *