PIK odbacio zaključke Narodne skupštine RS

Aktuelno

Ambasadori zemalja članica Upravnog odbora Savjeta za provođenje mira (PIK) smatraju da se zaključci Narodne skupštine Republike Srpske zasnivaju na, kako kažu, pogrešnom tumačenju Dejtonskog mirovnog sporazuma, zbog čega ih odbacuju.

 

U izjavi ambasadora, sa kojom se Ruska Federacija ne slaže, tvrdi se da BiH uživa suverenitet, a Ustav BiH ne ostavlja prostor za “suverenitet” entiteta, koji pravno postoje samo na osnovu Ustava BiH, te da je to u više navrata potvrdio Ustavni sud BiH.

 

Upravni odbor PIK-a navodi da je BiH priznata kao suverena država 1992. godine, te je potpisivanjem Dejtonskog sporazuma transformisana “u državu koja se sastoji od dva entiteta” i da su zaključci Narodne skupštine Republike Srpske su, prema mišljenju ambasadora, u suprotnosti sa ovim činjenicama.

 

– Republika Srpska nema pravo na otcjepljenje i treba da djeluje u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom koji priznaje teritorijalni integritet, političku nezavisnost i suverenitet BiH – tvrde ambasadori.

 

Upravni odbor PIK-a dodaje da je Ustavni sud BiH svojim odlukama uspostavio sveobuhvatnu sudsku praksu o BiH, njenim nadležnostima i statusu konstitutivnih naroda, saopšteno je iz OHR-a.

 

– Odluke Ustavnog suda BiH su konačne i obavezujuće i Narodna skupština Republike Srpske nije u poziciji da bira koje odluke će provoditi, a koje neće. Prisustvo stranih sudija u Ustavnom sudu je utvrđeno Ustavom BiH i nadležnost za odlučivanje o njihovom prisustvu pripada Parlamentarnoj skupštini BiH – navodi Upravni odbor ovog savjeta.

 

U izjavi ambasadora se navodi da Republika Srpska na osnovu Dejtonskog mirovnog sporazuma ima obavezu da djeluje u skladu s odlukama institucija BiH i da “pruža svu neophodnu pomoć vlastima BiH kako bi im se omogućilo da poštuju međunarodne obaveze BiH”.

 

Ambasadori zemalja članica Upravnog odbora PIK-a u potpunosti “podržavaju institucije na nivou BiH koje su potrebne za uspješno funkcionisanje oba entiteta” i pozivaju organe Republike Srpske da se uzdrže od, kako kažu, podrivanja tih institucija.

 

U izjavi se ističe da ambasadori u potpunosti podržavaju visokog predstavnika i njegov mandat te izražavaju pohvale za “napore visokog predstavnika u implementaciji Dejtonskog sporazuma”.

 

Ambasadori kažu da pružaju podršku svim agencijama koje su uključene u implementaciju mirovnog sporazuma, te da međunarodna zajednica zadržava neophodne instrumente u svrhu očuvanja provođenja Dejtonskog sporazuma.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *