Hrvatska INA kupuje “Krajinapetrol” od Vlade RS

Aktuelno

Vlada Republike Srpske spremna je da proda državni udio u „Krajinapetrolu“ i već je dala dozvolu da hrvatska „Industrija nafte – INA“ izvrši dubinsku analizu poslovanja tog preduzeća, saznaje portal Capital.

 

Da INA želi da kupi „Krajinapetrol“ u Vladi znaju već duže vrijeme i kriju to od drugih akcionara, čime ih dovode u neravnopravan položaj.

 

Ministar energetike i rudarstva u Vladi RS Petar Đokić dao je saglasnost INA-i da započne sa „dubinskim snimanjem“ društva „Krajinapetrol“ te analizom svih dokumenata, poslovnih, pravnih, komercijalnih…

 

INA je taj postupak već započela, potvrđeno je ovom portalu, a sve u cilju određivanja njenih daljih koraka u vezi da udjelom od 9,7 odsto koji ima u „Krajinapetrolu“, uključujući i mogućnost kupovine akcija Akcijskog fonda RS i drugih malih akcionara.

 

U INA su najavili da će nakon skeniranja stanja donijeti odluku i konkretizovati eventualnu ponudu za sticanje akcija.

 

Republika Srpska preko Akcijskog fonda posjeduje 42,2 odsto akcija u “Krajinapetrolu”, preko Fonda za restituciju 3,2 odsto, dok PREF ima 6,5 odsto akcija.

 

U ovom mjesecu već je zabilježeno značajno trgovanje akcijama „Krajinapetrola“. U ponedjeljak je akcijama ovog preduzeća ostvaren promet od 176.714 KM. Tada su akcije prodate po cijeni od 0,74 KM po akciji.

 

Trgovanje je zabilježeno i juče u iznosu od čak 2,3 miliona KM, objavio je portal Capital. Prodato je 3.505.201 akcija, što odgovara udjelu “Petrobarta”, po cijeni od 0,67 KM po akciji.

 

Ko su kupci biće poznato nakon što prodaja bude registrovana u Centralnom registru hartija od vrijednosti RS.

 

„Krajinapetrol“ je deveti mjesec ove godine završio sa dobiti od 1,18 miliona KM, što je duplo više nego u istom periodu lani, te je najavio i isplatu dividende.

 

Vladu RS pitali smo kakav je stav po pitanju zainteresovanosti INA-e za kupovinu udjela koji RS ima u „Krajinapetrolu“, ali odgovor do objave teksta nije stigao.

 

capital.ba

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *