Parlamentarci imaju velike plate a jedu i piju po sirotinjskim cijenama

Aktuelno

Sa novom godinom i novim sazivom Predstavničkog i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH stigao je i ažurirani cjenovnik u restoranu sa sjajnom ponudom, ali i još boljim, moglo bi se reći – nevjerovatnim cijenama.

 

Ako u obzir uzmemo da jedan državni parlamentarac na mjesečnom nivou na svoj konto primi oko 5.000 KM, i tako pune četiri godine (ako ne i više), a da naprimjer jedan kvalitetan obrok za supom, glavnim jelom, salatom i desertom košta oko 10 KM jasno je kakav život žive oni kojima su građani dali glas na izborima, a koji veoma često iznevjere to povjerenje.

 

Treba istaći da je nedavno službenicima u institucijama BiH povećan topli obrok, a cijene u restoranu gdje objeduju su ostale za poželjeti.

 

Ali, vratimo se restoranu koji bi definitivno bio najposjećeniji ugostiteljski objekat u BiH kada bi mu vrata bila otvorena za sve stanovnike BiH, a ne samo za one koji sjede u udobnim parlamentarnim foteljama i njihovim sektorima.

 

Teleću supu parlamentarci plaćaju jednu marku, a za sendvič sa sirom izdvajaju dvije marke, dok je sa sudžukom skuplji za markicu.

 

 

Kada se govori o gotovim jelima tu je bogata gastronomska ponuda. Uštipci za dvije marke, musaka sa krompirom za tri i po marke, bosanski lonac za četiri marke, a zatim ramstek u susamu za samo četiri i po marke. Ako ste ljubitelj pohovane piletine možete je dobiti za skromne tri i po marke, a ako volite losos stek sa roštilja njega ćete platiti sedam maraka.

 

Kilogram pastrmke košta 20 KM, a orade 40 KM. Za ljubitelje svinjskog mesa tu je vrat sa roštilja za tri i po marke.

 

Što se tiče priloga, svi koštaju po jednu marku – restovani krompir, blitva sa krompirom i rizi bizi.

 

Od salata tu su miješana i kisela paprika, po jednu marku. Za kraj, ko voli zasladiti, izdvojiće jednu i po marku za kolač.

 

Podsjećanja radi, sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za mjesec januar 2020. godine iznosila je 1.965,96 KM i za 19,50 KM je skuplja od potrošačke korpe za prethodni mjesec.

 

Prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH za mjesec novembar 2019. iznosila je 932 KM i za 10 KM je niža od prosječne plate isplaćene u oktobru 2019. godine.

 

Pokrivenost Sindikalne potrošačke korpe prosječnom platom je 47,40 odsto. Samu potrošačku korpu u najvećem obimu, 42,3 odsto čini prehrana.

 

Klix.ba

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *