Pet novih slučajeva zaraze koronom u Srpskoj, dva smrtna slučaja

Aktuelno

Od posljednjeg izvještaja o epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj, u posljednja 24 časa, u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske i Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske izvršeno je testiranje 194 laboratorijska uzorka, a novi virus korona (SARS-CoV-2) potvrđen je kod pet osoba u Republici Srpskoj.

 

Riječ je o jednoj muškoj osobi koja je srednje životne dobi i četiri ženske osobe, od kojih su tri srednje i jedna starije životne dobi.

 

Prema mjestu prebivališta, po jedna osoba je iz Banjaluke, Teslića, Ribnika, Kotor Varoši i Prnjavora.

 

Dvije osobe su imale kontakt sa prethodno potvrđenim slučajevima, dok ostale nisu mogle da navedu jasnu epidemiološku vezu. Dvije osoba su hospitalizovane, dok će ostale biti u izolaciji u skladu sa definisanim procedurama.

 

Do sada je u Republici Srpskoj potvrđeno 1.364 slučaja virusa korona, a ukupno su preminule 104 osobe kod kojih je potvrđen test na novi virus korona.

 

U posljednja 24 časa Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske prijavljena su dva smrtna slučaja, kod kojih je potvrđeno prisustvo novog virusa korona. Univerzitetski klinički centar Republike Srpske prijavio je da je preminuo sedamdesetjednogodišnji muškarac i Bolnica Prijedor je prijavila da je preminuo pedesetsedmogodišnji muškarac. Preminuli su imali više hroničnih udruženih oboljenja.

 

U Republici Srpskoj, od novog virusa korona, do sada se oporavilo ukupno 768 osoba, a na (SARS-CoV-2) testirano je ukupno 24.656 osoba.

 

U Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske ukupno se liječi 57 osoba sa potvrđenim prisustvom ili sumnjom na prisustvo korona virusa. Na Odjeljenju COVID 19 hospitalizovano je 28 pacijenata teže kliničke slike, dok je u izolaciji jedan pacijent.

 

Kod dva pacijenta zdravstveno stanje zahtijeva respiratornu podršku, a dva pacijenta su na neinvazivnom modu mehaničke ventilacije.

 

Na Odjelu hirurgije (stara lokacija UKC) su tri pacijenata sa lakšom do srednje teškom kliničkom formom i na Odjelu pulmologije (stara lokacija UKC) je 21 pacijent sa lakšom do srednje teškom kliničkom formom.

 

U Bolnici „Sveti Apostol Luka“ u Doboju zbrinut je 51 pacijent sa COVID 19 oboljenjem, u Opštoj bolnici Trebinje 13 pacijenata, u Bolnici „Doktor Mladen Stojanović“ u Prijedoru je 16 pacijenata, u Univerzitetskoj bolnici u Foči su dva pacijenta, i u Bolnici u Gradišci je šest pacijenata.

 

Kada su u pitanju objekti za izolaciju u kojima se nalaze osobe kod kojih je potvrđen test na novi virus korona, a nemaju simptome COVID-a 19, u Studentskom centru „Nikola Tesla“ u Banjaluci nalazi se 101 osoba, 21 osoba je u Studentskom domu u Trebinju, jedna osoba je u Domu učenika u Bijeljini i 27 osoba je u Domu učenika u Doboju.

 

U Republici Srpskoj pod zdravstvenim nadzorom trenutno su 3.374 osobe, a nadzor je završen kod 31.423 osobe.

 

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske još jednom podsjeća građane da se strogo pridržavaju propisanih mjera u cilju suzbijanja širenja novog virusa korona.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *