Jermenija i Azerbejdžan ponovo u ratu oko Nagorno Karabaha (VIDEO)

Aktuelno Svijet

U spornom regionu Nagorno-Karabaha jutros je ponovo izbio sukob Jermenije i Azerbejdžana, a jermensko Ministarstvo odbrane saopštilo je da su oborena dva azerbejdžanska helikoptera. Vlada Jermenije proglasila je ratno stanje i opštu mobilizaciju. I Parlament Azerbejdžana proglasio je ratno stanje i policijski čas u nekoliko regiona nakon sukoba oko Nagorno-Karabaha.

 

Predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev rekao je da ima poginulih i ranjenih među civilnim stanovništvom i među vojnicima nakon što su armenske snage otvorile vatru duž linije razdvajanja. S druge strane, premijer Jermenije Nikol Pašinjan je na Fejsbuku napisao da je Azerbejdžan pokrenuo ofanzivu u pravcu regiona Nagorno-Karabah i da odbrana situaciju uspešno drži pod kontrolom. On je rekao da bi se eskalacija u Karabahu mogla bi se proširiti van granica regiona.

 

 

On je pozvao međunardne organizacije da iskoriste sve poluge uticaja kako bi zaustavile Tursku od potencijalnog miješanja u sukob. To bi, kako je rekao, definitivno destabilizovalo situaciju u regionu.

 

Portparol ministarstva odbrane Jermenije saopštio je da su dva helikoptera i tri bespilotne letjelice azerbejdžanskih oružanih snaga pogođeni tokom sukoba u Karabahu, prenosi novinska agencija TAS.

 

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana je obavijestilo da je Jermenija počela intenzivno granatiranje položaja azerbejdžanske vojske i naselja, i da je prijavljena šteta, kao i povrede među civilima.

 

Zbog toga su oružane snage Azerbejdžana, kako je navedeno, odlučile da otpočnu kontra-ofanzivu duž cijele linije fronta.

 

 

Predsjednik Azejberdžana Ilham Alijev u televizijskom obraćanju ranije danas obećao je pobjedu u borbama njegove vojske i jermenskih i separatističkih snaga u Nagorno-Karabahu.

 

“Azerbejdžanska vojska se bori danas na svojoj teritoriji, brani svoj teritorijalni integritet, zadaje razorne udarce neprijatelju. Naš cilj je pravedan i pobijedićemo”, rekao je on, prenio je AFP.

 

Sukob između Bakua i Jerevana počeo je februara 1988. godine, kada je autonomni region Nagorno-Karabah proglasio otcjepljenje od Azerbejdžana. Tokom sukoba između 1992. i 1994. godine, Azerbejdžan je izgubio kontrolu nad Nagorno-Karabahom i sedam susjednih regiona. Od 1992. godine održavaju se pregovori o mirnom rješenju sukoba u okviru OSCE Minsk grupe, kojom predsjedavaju Rusija, SAD i Francuska.

 

Proglašeno ratno stanje

 

Vlasti u regionu Nagorno-Karabah uvele su ratno zakonodavstvo zbog eskalacije sukoba sa Azerbejdžanom, prenosi TAS.

 

Jermenski mediji su prenijeli da je predsjednik nepriznate republike Nagorno-Karabah Araik Artjunjan u Stepanakertu saopštio da je uvedeno ratno zakonodavstvo.

 

“Počeli smo sa mobilizacijom svih građana starijih od 18 godina. U zemlji je proglašeno ratno stanje”, rekao je on.

 

Žrtve na sve strane

 

Najmanje jedan azerbejdžanski helikopter je oboren, javlja BBC. Jermenski premijer Nikol Pašinjan je rekao da je Azerbejdžan pokrenuo vazdušne i artiljerijske napade. Azerbejdžan je saopštio da je to odgovor na granatiranje po čitavom frontu. Obije strane su prijavile da ima civilnih žrtava, navodi BBC.

 

Jermenska vojska je objavila snimke na kojima se navodno vidi kako su uništeni azerbejdžanski tenkovi. Međutim, za sada nije nezavisno potvrđena njihova vjerodostojnost.

 

Desetine ranjenih tokom granatiranja

 

Kancelarija zaštitnika ljudskih prava nepriznate Nagorno-Karabaške republike saopštila je o desetinama ranjenih tokom granatiranja od strane Azerbejdžana.

 

„Prema ažuriranim podacima, sva veća i mnoga manja naselja, uključujući gradove Stepanakert, Askeran, Martakert, Martuni, Hadrut i Šuši, bili su izloženi napadima dronova i artiljerijskom granatiranju. Samo u Stepanakertu ranjeno je više od 10 osoba, uključujući djecu i žene“, navodi se u saopštenju kancelarije objavljenoj na Fejsbuku.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *