Palmer: Korupcija je sveprisutna u BiH i izjeda društvo

Aktuelno BIH

– Tražiti od političara u BiH da se bore protiv korupciju je isto kao i tražiti od lisica da čuvaju kokoške, kazao je zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a i specijalni predstavnik za zapadni Balkan Metju Palmer.

 

Američka ambasada u BiH objavila je na svom Twitteru profilu snimak panela u okviru kojeg Palmer govori o korupciji.

 

– Korupcija je sveprisutna i izjeda tkivo bh. društva. Ne možete se sami boriti protiv korupcije, ali postoje stvari koje možete učiniti, poput organiziranja protiv korupcije. Najvažnije pozvati političare na odgovornost putem glasačkih kutija – naveli su iz Ambasade SAD u BiH.

 

Palmer je tokom panela obraćajući se prisutnim istakao da su oni morati političare držati odgovornima i to snagom glasa.

 

– Mi ćemo učiniti šta možemo. BiH neće napredovati na svom evropskom putu ni na koji smislen način dok ne preduzme osnovne korake kako bi se riješila problem javne korupcije. Javna služba trebala bi služiti javnosti, ne bi trebala biti sredstvo za sopstveno bogaćenje ili bogaćenje članova vlastite porodice. To bi trebalo biti nešto što radite u duhu javnog dobra – istakao je Palmer.

 

Dodao je da je korupcija ogroman problem u BiH, te da je to prioritet za SAD.

 

– O tome sam opširno govorio, javno, kad sam juče razgovarao s novinarima. O tome govorim u svakoj prilici kad govorim javno. To je moj prioritet, prioritet je i za ambasadora Nelsona i američku ambasadu, prioritet je i za američku vladu, visoko je na listi stvari koje shvatamo ozbiljno. A i vi bi trebali biti ljuti zbog toga, to je vaša zemlja, to je vaša budućnost i imate puno pravo zahtijevati bolje od svojih političkih vođa – zaključio je Palmer.

 

rtvbn.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *