U BiH izborna tišina do zatvaranja birališta u nedjelju

Aktuelno

U Bosni i Hercegovini je na snazi izborna tišina koja će trajati do zatvaranja biračkih mjesta, sutra u 19 časova.

 

Predsjednik Centralne izborne komisije BiH Željko Bakalar podsjetio je da je Izbornim zakonom propisano da 24 časa do otvaranja biračkih mjesta na teritoriji BiH nema medijskog izvještavanja ili bilo kakve aktivnosti koja se odnosi na političku izbornu kampanju i da period izborne tišine traje do zatvaranja biračkih mjesta.

 

– Političkim subjektima se zabranjuje održavanje skupova s ciljem političke kampanje, izlaganje u biračkom mjestu ili okolini bilo kakvih materijala i korištenje domaćih i međunarodnih sredstava komunikacije s ciljem uticaja na birače. Zabranjeno je korištenje megafona i drugih razglasnih uređaja, te svaka aktivnost kojom se ometa ili opstruiše izborni proces – istakao je Bakalar.

 

Zbog kršenja izborne tišine izricaće se novčane kazne koje iznose od 1.000 do 10.000 КM za stranku, od 1.000 do 5.000 КM za kandidata, a prigovor se podnosi u roku od 24 časa od trenutka učinjene povrede.

 

Od juče u 7 časova pa sve do sutra do 19 časova na snazi je zabrana objavljivanja rezultata istraživanja javnog mnjenja u vezi sa glasanjem i izborima.

 

Istinito

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *