Izborni dan u Banjaluci protiče uz brojne neregularnosti

Aktuelno

Početak izbornog dana u Banjaluci obilježilo je kašnjenje otvaranja pojedinih biračkih mjesta, brojne neregularnosti u radu biračkih odbora, neuklanjanje propagandnog materijala u blizini birališta, kao i razni vidovi opstrukcija.

 

Otvaranje biračkog mjesta 034B239 u OŠ Đura jakšić u Šargovcu kod Banjaluke kasnilo je duže od pola sata jer se predsjednik biračkog odbora nije pojavio na vrijeme.

 

 

Preko puta OŠ Petar Petrović Njegoš u banjalučkom naselju Obilićevo nije uklonjena prikolica sa bilbordom SNSD-ovog kandidata za gradonačelnika, što je evidentno narušavanje izbornog procesa i kršenje Izbornog zakona BiH.

 

Očevici tvrde da policija nije uopšte reagovala u ovom slučaju, iako je u pitanju kršenje izbornih pravila.

 

Poslanik SDS Davor Šešić pozvao je građane da prijave sve pokušaje izborne krađe i da u što većem broju izađu na izbore kako bi svi zajedno sačuvali volju građana.

 

On je rekao da je SDS evidentirao veliki broj pokušaja izborne prevare i poručio da će protiv svih koji su pokušali te radnje biti pokrenute prijave.

 

– Veliku pomoć smo imali od građana koji su nam poslali fotografije i video zapise na kojima su dokumentovana kršenja Izbornog zakona. Mi ih pozivamo da to i dalje čini kako bi volja naroda pobijedila na ovim izborima, kazao je Šešić.

 

Šešić je rekao da aktivisti SNSD u Banjaluci namjereno zaustavljaju i usporavaju izborni proces sa ciljem da se pred biralištima stvore što veći redovi i da se na taj način smanji izlaznost.

 

 

On kaže da je drastičan primjer kršenja Izbornog zakon evidentiran i na glasačkom mjestu u Osnovnoj školi Borislav Stanković u Banjaluci, gdje je predsjednik biračkog odbor odlučio da posmatrače postavi ispred učionice u kojoj se glasa.

 

Šešić kaže da su u Banjaluci neregularnosti primjećene i prilikom jučerašnjeg preuzimanja izbornog materijala iz Gradske izborne komisije.

 

– Umjesto da je GIК Bajaluka izborni materijal predala predsjednici biračkog odbora u Aginom selu, oni su ga dali jednom od članova tog odbora, mimo njenog znanja. Tek nakon upućenih žalbi taj materijal je vraćen u GIК, gdje ga je ona preuzela, naveo je Šešić i upitao kako je moguće da neko iz GIК smije dati izborni materijal osobi koja nije nadležna da za njegovo preuzimanje.

 

Najveće nepravilnosti u dosadašnjem toku izbora zabilježene su u Doboju gdje je onemogućno posmatračima SDS i drugih stranaka da prisustvuju na glasačkim mjestima.

 

– Obzirom da policija, Centralana i Gradska izborna komisija nisu ništa učinili da spriječe takav nezakonit način provođenja izbora SDS traži da se izbori u Doboju zaustave i ponište. Tražimo i da se odredi drugi datum kada će se moći sprovesti izbori na fer i zakonit način uz jedak broj posmatrača svih političkih subjekata, kazao je Šešić.

 

Dodao je da iz čitave RS pristižu informacije o onemogućavanju posmatrača opozicije da prate regularnosti izbornog procesa.

 

Šešić je kazao da je deset aktivista SDS u Ističnoj Ilidži privedeno bez ikakvog osnova i da je izgovor za hapšenje bila anonimna dojava.

 

– To je učinjeno kako bi se oni spriječili da učestvuju izbornom procesu, istakao je Šešić.

 

Istinito

 

Tagged