Oaze prirode koje treba sačuvati

Aktuelno

Bosna i Hercegovina pravi je biser kada je u pitanju prirodna baština. Turističkih potencijala joj ne nedostaje i upravo je turizam uvijek istican kao velika razvojna šansa za našu zemlju.

 

Nažalost, ne čine svi dovoljno ni na promociji turizma ni na zaštiti prirodne baštine. Vidljiva je devastacija prirodnih dobara.

 

S obzirom da vlasti nemaju baš mnogo interesa u zaštiti prirodnih ljepota i nedostaju dugoročna rješenja, potrebno je tražiti alternativna rješenja. Oni koji bi mogli učiniti mnogo jesu sami građani i organizacije civilnog društva.

 

S tim ciljem podrške nevladinim organizacijama pokrenut je projekat Misli o prirodi!, kojeg finansira Švedska i provodi CPCD.

 

“Prirodno i kulturno-istorijsko nasljeđe ima neprocjenjivu društvenu vrijednost, jer okuplja i inspiriše ljude u zajednici, pokreće patriotska i rodoljubiva osjećanja, podstiče na ponos i brigu o samom nasljeđu. Nažalost, često se ovim nasljeđem ne upravlja ni odgovorno ni održivo, pa je izloženo nebrizi, propadanju i nestajanju. Da se to ne bi dešavalo neophodno je stalno podizanje svijesti o značaju nasljeđa, te njegovo vrednovanje, zaštita i unapređenje”, istakla je Dijana Milisavić, iz Planinarskog društva Vilenska vrela iz Kneževa.

 

 

Upravo su Vilenska vrela jedan od učesnika projekta Misli o prirodi!, sa svojim projektom Valorizacija, zaštita i promocija posebnih rezervata i parkova prirode Kneževo.

 

Kanjon rijeke Cvrcke prostire se na teritoriji općine Kneževo i jednim dijelom zahvata i područje općine Kotor Varoš. U ovom trenutku kanjon predstavlja oazu netaknute prirode i da bi tako i ostalo, PD Vilenska vrela će nastojati da promoviše te ljepote, ali i da osigura da se to područje nađe na posebnoj listi prirodnih dobara predviđenu izmjenama i dopunama Prostornog plana RS.

 

“Nažalost, u našoj opštini imamo već primjer devastacije kanjona rijeke Ugar, na kojoj su već izgrađene tri mini hidroelektrane, čime je znatno narušen eko sistem, devastirano korito te rijeke i okrnjen izgled samog kanjona. Dovoljno je reći da se na rijeci Ilomskoj, koja je desna pritoka Ugra, nalazi jedan od 10 najvećih, ali i najljepših vodopada u Bosni i Hercegovini. Nažalost, na ušću Ilomske u Ugar izgrađena je MHE, a cijevi su kroz stijene položene čak i iznad samog vodopada.

 

 

Da se to ne bi dogodilo Cvrckoj, pokrenuli smo niz aktivnosti kojima ćemo nastojati da spriječimo izgradnju MHE, ali isto tako ćemo zagovarati kod lokalnih, entitetskih i državnih vlasti maksimalnu zaštitu kanjona rijeke Cvrcke, sa vodopadom Vilenska vrela. To je poseban dragulj u kanjonu Cvrcke, po kojem smo nazvali i naše planinarsko društvo”, pojasnila je Milisavić.

 

Osim toga, radit će da se označe i mapiraju staze, kako bi ljubitelji prirode mogli nesmetano da dođu u obilazak kanjona, u pratnji njihovih vodiča. Planiraju i eduaktivne radionice za mlade.

 

“Poznato je svima da je već decenijama na našim prostorima prisutan trend demografskog pražnjenja pojedinih područja. U potrazi za nekim boljim životnim mogućnostima, zaposlenjem, sve više stanovništva napušta manje sredine, naročito mladi. Ovaj problem pogotovo dolazi do izražaja na područjima izrazito nerazvijenih opština kao što je Kneževo. Zato u ovom projektu vidimo šansu da se kroz promociju prirodnih i turističkih potencijala jedan dio mladih angažuje upravo u toj oblasti”, rekla je Milisavić.

 

radiosarajevo.ba

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *