Šarović: Dodiku je prije 20 godina bila dobra odluka OHR o smjeni predsjednika RS!

Aktuelno Politika

– Prije 20 godina kada je tadašnji predsjednik Republike Srpske Nikola Poplašen smijenjen od strane visokog predstavnika Кarlosa Vestendorpa, Dodik je javno rekao da je Vestendorp donio – dobru odluku! – istakao je Mirko Šarović, predsjednik Srpske demokratske stranke.

 

„Tada je, u izjavi datoj 13. marta 1999. godine, srećan zbog toga što ga je OHR spasio, odnosno ostavio u fotelji predsjednika Vlade Republike Srpske, izjavio da visoki predstavnik ima pravo da poseže za takvim odlukama, doslovno izjavivši da je visoki predstavnik iznad ustava entiteta“, podsjetio je Šarović.

 

On ističe da u izjavu Milorada Dodika da navodno neće prihvatiti imenovanje Кristijana Šmita za visokog predstavnika u BiH, niti bilo kakve njegove ingerencije, nažalost ne vjeruje, kao ni u njegovu principijalnost koju nikada nije ni imao.

 

„Dodik se uvijek povodio ličnim a ne opštim interesima“, naglašava predsjednik SDS-a.

 

Šarović je kazao da je Narodna skupština Republike Srpske podržala Poplašena i glasala protiv smjene, ali je odluka ignorisana i zahvaljujući upravo tadašnjem visokom predstavniku Dodik je ostao predsjednik Vlade do janura 2001. godine.

 

„Njegov SNSD prilikom glasanja bio je uzdržan i nije podržao većinu u NSRS da se van snage stavi odluka visokog predstavnika o smijeni tadašnjeg predsjednika Republike Srpske“, istakao je Šarović i dodao:

 

„Poznata je Dodikova uloga i u narednim godinama i uporno podilaženje međunarodnoj zajednici. Ešdaunov mandat na primjer, ocjenjivao je kao period u kome je „ostvareno dosta pomaka“, a svi znamo i kako je i uz pomoć koga opet došao na vlast“, zaključio je Šarović.

 

Inače, Šarović je u to vrijeme bio potpredsjednik Republike Srpske i svjedok svih tih dešavanja.

 

rtvbn.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *