IZBORNA ANKETA U REPUBLICI SRPSKOJ
EKSKLUZIVNO: Jelena Trivić ispred Milorada Dodika, a Željka Cvijanović ispred Mirka Šarovića!

Aktuelno Društvo

Prema rezultatima istraživanja javnog mnjenja u Republici Srpskoj, koje je provela agencija Faktor Plus Adria iz Beograda, dvije dame su u prednosti u odnosu na svoje muške rivale u izbornoj utakmici. Željka Cvijanović je ispred Mirka Šarovića za 5,9% glasova, dok Jelena Trivić ima 2,3% glasova više od Milorada Dodika.

 

Istraživanje je provedeno od 05. do 15. septembra 2022. godine u gradovima i opštinama u Republici Srpskoj, a rađeno je na reprezentativnom uzorku od 3.000 ispitanika metodom prikupljanja odgovora terenskim radom u slučajno odabranim domaćinstvima. Marginalna greška za ovo istraživanje je +/- 3%.

 

Od ukupnog broja ispitanika, njih 53,6% je reklo da će izaći na izbore 02. oktobra, dok je 46,4% reklo da neće glasati.

 

Na pitanje: “Za koga biste glasali za predsjednika Republike Srpske?” – najveći broj ispitanika opredijelio se za Jelenu Trivić (47,2%), zatim za Milorada Dodika (44,9%), za Radislava Jovičića (3,2%) i Neđu Đurića (1,6%). Nešto više od tri procenta ispitanika glasalo bi za nekog drugog.

 

 

 

Na pitanje: “Za koga biste glasali za srpskog člana predsjedništva?” – najviše ispitanika odlučilo se za Željku Cvijanović (35,7%), zatim za Mirka Šarovića (29,8%), za Nenada Nešića (3,3%), Vojina Mijatovića (2,5%).

 

Zanimljivo je da bi čak 10,8% ispitanika radije glasalo za nekog drugog, 10,4% anketiranih nije imalo stav, dok je 7,5% bilo neodlučnih.

 

 

Što se tiče političkih partija, ispitanici su se opredijelili ovako: Za SNSD bi glasalo 27,1%, za SDS 17,9%, za PDP 15,1%. Zatim slijedi US sa 5,8%, Pokret za državu 5,5%, DNS 2,9%, SP 2,8%, DEMOS 1,4%, SPS 1,3%, Lista za pravdu i red (Nebojša Vukanović) 1,2%, Hrvatska koalicija Banja Luka (HDZBiH i HDZ1990) i NPS 0,8%.

 

Ispitanika koji su se izjasnili da ne bi glasali je bilo 7,2%, neodlučnih 4,4%, dok 5,6% ispitanih nije željelo da odgovori za koga bi glasali.

 

 

Ovo istraživanje je utvrdilo i da su stranke sa najvećim rastom podrške glasača u protekle dvije godine Ujedinjena Srpska sa 39%, Pravda i red Nebojše Vukanoviča sa 15% i Socijalistička partija sa 4% podrške glasača.

 

 

Istovremeno, najveći pad povjerenja birača u istom periodu imali su DNS 40%, DEMOS 22%, SPS 17% i SDS 4%.

 

 

Zaključak ankete je da je Željka Cvijanović u značajnijoj prednosti u odnosu na Mirka Šarovića, dok je Jelena Trivić u blagoj prednosti u odnosu na Milorada Dodika, a da su mnoge trenutno parlamentarne stranke po ovoj anketi ispod cenzusa.

 

Takođe, veliki i iznenađujući napredak ima koalicija Bošnjačkih stranaka.

 

Istinito

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *