Zaustavljena trgovina akcijama ERS

Ekonomija

Direktor Banjalučke berze Milan Božić privremeno je danas zabranio trgovanje akcijama svih 11 preduzeća iz sistema “Elektroprivrede RS”.

 

-Privremeno se zaustavlja trgovanje hartijama od vrijednosti preduzeća ERS do dobijanja zvanične informacije o medijskim navodima o otkupu malih akcionara u zavisnim preduzećima ERS – obrazložio je Božić.

 

Direktor Banjalučke berze poziva se na Pravila Banjalučke berze, odnosno na definisanu mogućnost da Berza može privremeno da zaustavi trgovanje akcijama radi zaštite investitora.

 

Odmah se oglasilo rukovodstvo MH ERS u kojem se navodi da ova kompanija nije donijela odluku o otkupu akcija malih akcionara u zavisnim preduzećima.

 

-Uprava razmatra mjere za povećanje proizvodnje, odnosno finansijske dobiti, kako bi se mogli pokrenuti investicioni projekti. U tom kontekstu su sagledavane i opcije koje vode uvećanju udjela Republike Srpske u vlasničkoj strukturi sistema. Eventualne odluke u ovom pravcu zahtijevaju detaljnu analizu zakonskih ograničenja i mogućnosti pronalska adekvatnih izvora finansiranja. S obzirom da se radi o kompleksnom postupku, u ovoj fazi nije moguće reći da li će se i kada će biti usvojene odluke koje vode o učešću RS u zavisnim preduzećima ERS – obrazlažu u ERS.

 

Ova kompanija, u kojoj država ima učešće od oko 85 odsto, poziva investitore da odluke donose na osnovu zvaničnih inoformacija koje ERS i zavisna preduzeća objavljuju na veb sajtu Banjalučke berze.

 

Od 25. januara počelo se naglo trgovati akcijama zavisnih preduzeća ERS, a rast kod nekih preduzeća je prelazio i 25 odsto.

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *