Vidović poručila da je budžet Srpske stabilan

Ekonomija

Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović izjavila je da je budžet Srpske stabilan i svi njegovi parametri zadovoljavajući, zahvaljujući čemu su početkom godine povećane plate zaposlenih u prosvjeti i kulturi za osam odsto, policiji za 10 odsto, a penzije za 2,17 procenata, te najavila da će sada fokus biti stavljen na razvoj ekonomije.

 

Vidovićeva je naglasila da podaci o izvršenju budžeta za prva tri mjeseca ove godine pokazuju da su prihodi na nivou planiranih i iznose oko 580 miliona KM, te da su veći za 15 miliona u poređenju sa istim periodom prošle godine.

 

– Budžet Srpske nema neizmirenih dugovanja i sve obaveze se izmiruju po unosu u trezor. Do kraja godine očekujemo redovnost u izmirivanju obaveza, porast prihoda, a pripremamo se i za izradu rebalansa budžeta – rekla je Vidovićeva u intervjuu Srni povodom 100 dana mandata novog saziva Vlade Republike Srpske.

 

Prema njenim riječima, Srpska već 16 kvartala u kontinuitetu ima rast bruto domaćeg proizvoda /BDP/.

 

– U prva tri kvartala 2018. godine prosječna stopa realnog rasta BDP-a iznosila je 3,6 odsto. To je veoma visok privredni rast u odnosu na region i radimo na njegovom dodatnom unapređenju. U skladu sa Programom ekonomskih reformim započeli smo ambiciozne reforme koje ne mogu dati rezultate preko noći, ali će zato imati snažniji efekat – istakla je Vidovićeva.

 

Sumirajući rezultate na početku mandata, Vidovićeva je navela da je usvojen Zakon o igrama na sreću, koji će u narednoj godini obezbijediti dvostruko više prihoda od igara na sreću.

 

Ona je dodala da je Narodna skupština dala podršku i za izmjene i dopune Zakona o porezu na dobit čiji je cilj uvođenje poreskih olakšica na osnovu ulaganja i pospješenje investiranja u proizvodne djelatnosti i njeno stimulisanje.

 

– S ciljem suzbijanja sive ekonomije inicirali smo izmjene Zakona o fiskalnim kasama, a u formi nacrta su u Narodnoj skupštini usvojene izmjene i dopune Zakona o unutrašnjem platnom prometu koji bi, takođe, trebalo da olakšaju poslovanje privrednih subjekata – kaže Vidovićeva.

 

Prema njenim riječima, formiran je i Registar poreskih i neporeskih davanja na osnovu kojeg će biti ukinuta davanja koja opterećuju privredu i stanovništvo.

 

– Fokusirani smo na razvoj ekonomije, unapređenje poslovne klime, privlačenje investicija i otvaranje novih radnih mjesta. Fokus je usmjeren u podršku realnom sektoru kako bi privreda napredovala i bile stvorene pretpostavke koje bi imale za rezultat povećanje plata i angažovanje većeg broja zaposlenih u realnom sektoru – napomenula je Vidovićeva.

 

Ona je podsjetila da je u januaru 2019. godine bilo 95.938 nezaposlenih i da je njihov broj u odnosu na isti mjesec prethodne godine smanjen za 16,1 odsto, odnosno za 18.419 lica.

 

Govoreći o najznačajnijim projektima koji su planirani u ovoj godini, Vidovićeva je istakla da je u planu reformisanje Investiciono-razvojne banke /IRB/ i Garantnog fonda Republike Srpske kako bi kreditne linije za privredu bile još povoljnije i poboljšano upravljanje društvima koja se nalaze u IRB-u i portfeljom imovine Akcijskog fonda i Fonda za restituciju Srpske.

 

– Imenovana je Radna grupa za unapređenje upravljanja i poslovanja IRB-a koja trenutno radi na analizi stanja. Biće identifikovana zakonska ograničenja i moguća strateška prilagođavanja IRB-a razvojnim ciljevima Srpske – istakla je Vidovićeva.
Prema njenim riječima, planirane su i intervencije u Zakonu o tržištu hartija od vrijednosti kako bi oživjeli tržište kapitala i privukli strane ulagače i nastavili usklađivanje sa direktivama Evropske unije.

 

– U toku je i izrada novog zakona o poreskom postupku sa ciljem omogućavanja primjene reforme registracije poslovanja u Srpskoj, odnosno uvođenja e-registracije poslovnih subjekata. Izmjene Zakona o porezu na dohodak, kojim bi kao predmet oporezivanja bio uveden prihod od dividendi i udjela u kapitalu, biće donesene kada i Federacija BiH uvede u svoj poreski sistem oporezivanje tog prihoda – kaže Vidovićeva.

 

Ona je rekla da planiraju izmjene Zakona o budžetskom sistemu u cilju pojednostavljenja procedura i jačanja kontrole korištenja budžetskih sredstava.

 

– Ministarstvo radi i na Strategiji upravljanja javnih finansija Srpske za period 2020-2025. godina. Unapređivanje javnih finansija predstavlja najviši prioritet Vlade. Uspostavljanje sveobuhvatnih i dobro organizovanih javnih finansija je preduslov za uspješne procese reformi i dalji razvoj svih sektora društva – naglasila je Vidovićeva.

 

Ona je dodala da će u dogovoru sa Savezom opština i gradova raditi na poboljšanju statusa malih rubnih opština.

 

– Vlada je opredijeljena da u cilju podrške investira u lokalne zajednice, obrazovanje, zdravstvo, putnu infrastrukturu i kontinuirano realizuje investicione projekte. Za 128 projekata, koje smo odobrili prošle godine, do sada je isplaćeno 65,7 miliona KM od ukupno planiranih 78,2 miliona KM – izjavila je Vidovićeva.

 

Ministar finansija Srpske je precizirala da je u republičkom budžetu za javne investicije u 2019. godini planirano 25,5 miliona KM, te da su znatna ulaganja planirana i iz budžeta.

 

– Za investicije u oblasti zdravstva planirana su 33,2 miliona KM. Za bolnicu u Istočnom Sarajevu godišnje izdvajamo 9,1 miliona KM, a projekat je vrijedan ukupno 54,5 miliona KM. Gradimo bolnicu u Doboju za koju je planirano da godišnje iz budžeta izdvajamo 10,3 miliona KM, dok je vrijednost investicije bez PDV-a 88 miliona KM. Za dogradnju i rekonstrukciju bolnice u Foči u budžetu smo planirali godišnje izdvajanje 4,2 miliona, a za završetak Južnog krila Univerzitetskog kliničkog centra u Banjaluci 9,6 miliona KM – pojasnila je Vidovićeva.

 

Prema njenim riječima, u zdravstvo je ulagan novac koji je stigao na osnovu naplate klirinškog duga od Rusije i time je sa 1,3 miliona KM finansirano opremanje kardio sale u bolnici u Prijedoru, za rekonstrukciju krova Banje “Mlječanica” izdvojeno 300.000 KM, a ulagano je i u bolnicu Gradiška.

 

Vidovićeva je istakla da je iz granta Srbije usmjereno 775.000 evra za proširenje kapaciteta bolnice u Zvorniku.

 

– Izuzetno smo zahvalni Vladi Srbije za finansijsku pomoć koju nam pruža u izgradnji Republike Srpske, bilo da je riječ o infrastrukturnim projektima ili podršci lokalnim zajednicama. Iz donatorskih sredstava Srbije u 2019. godini očekuje se realizacija projekata u jedinicama lokalne samouprave u ukupnoj vrijednosti gotovo 17 miliona KM – kaže Vidovićeva.

 

Ona je precizirala da su među navrijednijim prijektima izgradnja nove trase magistralnog puta Gacko-Foča, sanacija mosta preko rijeke Drine u Zvorniku, proširenje Opšte bolnice Zvornik, izgradnja fiskulturnih sala u Bijeljini, Prijedoru i Doboju, revitalizacija Starog grada u Trebinju i izgradnja pravoslavnog duhovnog centra u rodnom selu Svetog Vasilija Ostroškog.

 

Agencije

 

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *